Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Malta kräver EU-insats i Libyen

Libyen • Publicerad 14 april 2020
Migranter från Niger i utkanten av Libyens huvudstad Tripoli. Arkivfoto.
Migranter från Niger i utkanten av Libyens huvudstad Tripoli. Arkivfoto.Foto: Felipe Dana/AP/TT

EU måste dra igång en omedelbar humanitär insats för att hjälpa invånare och migranter i Libyen med mat och mediciner. Kravet kommer från Maltas utrikesminister Evarist Bartolo i ett brev till EU:s utrikeschef Josep Borrell.

"Tiden är förbi då Europa hade råd att bekvämt skjuta upp alla beslut om Libyen och migrationen på Medelhavet", skriver Bartolo enligt nyhetssajten Politico Europe.

Annons

Enligt Malta behövs minst 100 miljoner euro – drygt en miljard svenska kronor. Ö-staten varnar samtidigt för att EU-länderna vid Medelhavet inte längre kan ta emot nyanlända över havet.

"Maltas migrantmottagningar är fulla och ilandtagande av fler migranter kommer att göra det omöjligt att upprätthålla de åtgärder som just nu finns på plats för att hindra spridningen av covid-19", skriver Maltas utrikesminister.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons