Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ännu fler döda på franska sjukhus

Ytterligare några hundra coronasmittade människor har avlidit på sjukhus i Frankrike. Vid sidan av det räknas de döda på landets äldreboenden.
Patienter evakueras från pressade intensivavdelningar i Paris, medan en matmarknad omvandlas till bårhus.
Frankrike • Publicerad 2 april 2020
Vårdpersonal transporterar en intensivvårdspatient till en helikopter på Parisflygplatsen Orly, för vård i regioner som är mindre pressade. Bilden har tillhandahållits av den franska militären.
Vårdpersonal transporterar en intensivvårdspatient till en helikopter på Parisflygplatsen Orly, för vård i regioner som är mindre pressade. Bilden har tillhandahållits av den franska militären.Foto: Julien Fechter/DICOD via AP/TT
Poliser håller koll på att människor håller sig hemma, vid Trocadéro i Paris, med Eiffeltornet i bakgrunden.
Poliser håller koll på att människor håller sig hemma, vid Trocadéro i Paris, med Eiffeltornet i bakgrunden.Foto: Michel Euler/AP/TT
En matmarknad i Rungis i södra Paris omvandlas till ett bårhus. Bilden är från 2003 och visar hur en nedkyld hall på samma marknad gjordes i ordning på ett liknande sätt under sarsepidemin. Arkivbild.
En matmarknad i Rungis i södra Paris omvandlas till ett bårhus. Bilden är från 2003 och visar hur en nedkyld hall på samma marknad gjordes i ordning på ett liknande sätt under sarsepidemin. Arkivbild.Foto: Frank Prevel/AP/TT

Ytterligare 471 personer har avlidit på franska sjukhus, efter att de smittats av coronaviruset och insjuknat.

Frankrike har till skillnad från de flesta andra länder hittills endast rapporterat antalet virusrelaterade dödsfall som sker på landets sjukhus. För första gången tillkännages nu hur många som smittats och avlidit på landets äldreboenden och vårdhem.

Annons

Preliminärt rör det sig om åtminstone 884 personer som avlidit sedan coronaviruset upptäcktes i landet för första gången, meddelar den franska vårdens generaldirektör Jérôme Salomon. Han tillägger dock att man fortfarande räknar.

När de dödsfallen läggs till de drygt 4 500 som registrerats på sjukhusen så uppgår Frankrikes totala dödsantal till nästan 5 400.

Bårhus i grossistlager

Polisen har tagit över en marknadsplats i södra Paris, där myndigheterna vill kunna förvara kistor med kvarlevor av människor som avlidit i covid-19.

Det finns ett behov av en förvaringsplats som kan möta "nuvarande och förväntade behov", säger Parispolisens högste chef Didier Lallement. Trycket på begravningsbyråerna väntas kvarstå i många veckor, enligt honom.

Livsmedelsmarknaden i Rungis riktar sig till grossister och är en av de största i världen av sitt slag. I en av dess stora, nedkylda hallar kommer det att upprättas två besöksrum för anhöriga som vill ta farväl, med maximalt 20 personer närvarande.

Även 2003, vid sarsepidemin, rekvirerades en marknadshall i Rungis när myndigheterna tog höjd för antalet döda.

Militär patientförflyttning

Ungefär en tredjedel av dödsfallen i Frankrike har skett i Paris med omnejd. Där finns också en stor andel av de totalt drygt 6 300 personer i landet som är allvarligt sjuka och behöver intensivvård.

I vanliga fall har landet omkring 5 000 intensivvårdsplatser.

Patienter har börjat transporteras, inte sällan under brådskande omständigheter och med militär hjälp, från pressade intensivvårdsavdelningar i huvudstaden till vårdinrättningar i mindre drabbade regioner.

I de coronavirustester som utförts i landet hittills har över 59 000 personer testat positivt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons