1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Medier viktigt vapen för Peking mot protester

Vildar, barbarer, terrorister. Regeringstrogna kinesiska medier skräder inte orden i sin rapportering om demonstranterna i Hongkongs proteströrelse.
Målet är att avskräcka från liknande regimkritiska resningar utanför Hongkong, enligt en Kinaexpert.
Det är inte bara på gatorna som konflikten i Hongkong syns. I medier pågår också en kamp om verklighetsbilden. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT

Den snart sex månader långa protestvågen i Hongkong är sedan länge en världsnyhet. Och i medier i till exempel USA och Storbritannien är det inte sällan Hongkongbornas frihetskamp och krav på utredningar om polisvåld som får mest uppmärksamhet.

Men den som läser kinesiska medier, som kontrolleras hårt av landets kommunistparti, får en helt annan bild. "Den grymhet och vansinne som upprorsmakarna visar upp är ett tecken på deras rubbade blodtörst", skrev den engelskspråkiga tidningen China Daily förra veckan.

Våldsamt skådespel

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Medan demonstranterna själva och stora delar av omvärlden ser deras protester som ett uttryck för frihet och demokrati ser statskontrollerade medier raka motsatsen.

"Våldet i Hongkong har blivit en manifestation för en extrem kamp mot demokrati, frihet och mänskliga rättigheter", enligt Folkets dagblad, Pekingregimens språkrör.

I samma tidning beskrivs hur proteströrelsen är ett våldsamt skådespel, regisserat av västmakter, vars syfte är att beröva Peking kontrollen över Hongkong. Det beskrivs som en revolution likt de folkliga resningarna under den arabiska våren för snart nio år sedan.

Militärt ingripande?

För att avskräcka läsarna från det scenariot lyfts baksidorna av arabvärldens stora uppror upp: inbördeskrig och kaos.

– Det största orosmomentet för den kinesiska regeringen var länge möjligheten att protesterna skulle spridas. När det inte längre var möjligt att tysta ned vad som hände i Hongkong ändrade man strategi och demoniserade proteströrelsen i stället. Den började beskrivas som en separatistisk rörelse styrd av fientliga utländska krafter, säger Michel Bonnin, Kinaexpert och forskare vid ett universitet i Paris, till AFP.

Frågan är hur långt regeringen i Peking är beredd att gå för att förhindra revolutionen. Ett militärt ingripande är i vilket fall inte uteslutet om man får tro tidningen The Global Times.

"Det är bara en kort bilfärd från platsen där upprorsmakarna orsakar förödelse till närmaste polisstation i Shenzhen och ännu närmare till Folkets befrielsearmé i Hongkong", skriver tidningen.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.