Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Militären hämtar döda på gatan i Ecuador

Militärer och poliser har hämtat mängder av döda kroppar på gator och i hem i Ecuadors största stad Guayaquil.
Sedan staden och landet drabbades av coronaviruset har bårhusen överbelastats och många anställda räds att hantera smittade personers kvarlevor.
Ecuador • Publicerad 3 april 2020
Plastinlindade kistor bärs iväg av människor i skyddsmundering i Guayaquil.
Plastinlindade kistor bärs iväg av människor i skyddsmundering i Guayaquil.Foto: Andrea Aguilar/AP/TT

– Situationen är infernalisk, det ligger lik i hemmen, på trottoarerna, i gathörnen. Bårhusen är överbelastade av alla dödsoffer, säger borgmästaren i Guayaquil, Cynthia Viteri, enligt nyhetsbyrån Efe.

Anhöriga till människor som har avlidit har den senaste tiden vädjat till myndigheterna om hjälp med att ta hand om kvarlevorna, då det råder utegångsförbud i landet 15 timmar om dygnet. En del har lagt upp filmklipp på sociala medier där de visar hur deras döda närstående ligger kvar i deras hem, medan andra har lämnat kropparna utanför på gatan i väntan på att myndigheterna ska komma och hämta dem.

Medger brister

Annons

Enligt officiella siffror har hittills 122 människor dött efter att ha smittats i Ecuador. Men det finns ett mörkertal – myndigheterna har helt enkelt inte hunnit med i virusutbrottets tempo, medger president Lenín Moreno.

– Vi är medvetna om att de officiella siffrorna varken motsvarar det verkliga antalet smittade eller döda, säger Moreno i ett tal till nationen.

En särskild grupp poliser och militärer har fått i uppdrag att hämta döda i Guayaquil. De hämtar nu uppemot 150 kroppar varje dag, enligt Moreno.

Försvunnen kropp

Regeringen räknar med att mellan 2 500 och 3 500 människor kan komma att dö i covid-19 i provinsen Guayas, där Guayaquil ligger, under de kommande veckorna. Lokala myndigheter undersöker möjligheten att upprätta en ny stor kyrkogård för att kunna ha möjlighet att begrava offren.

51-åriga Rosa Romero, som nyligen förlorade sin man, vittnar om den kaotiska situationen på Guayaquils bårhus. Efter att först ha fått väntat på att kroppen skulle hämtas vet hon nu inte var den finns.

– Myndigheterna sade att han hade tagits till Guasmosjukhuset Men när vi kom dit så fanns han inte registrerad någonstans, säger Romero till nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons