Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Militärhjälp till krisens New York

Omkring tusen militärer, främst läkare och sjuksköterskor, skickas till New York för att hjälpa till i kampen mot coronapandemin, säger USA:s president Donald Trump.
New Yorks guvernör meddelar att närmare 600 personer avlidit av covid-19 under ett dygn.
Coronavirus • Publicerad 5 april 2020
Ett närmast öde Sixth Avenue på Manhattan i New York under fredagen.
Ett närmast öde Sixth Avenue på Manhattan i New York under fredagen.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Uppgiften om 594 nya dödsfall i coronapandemin i delstaten New York meddelades av guvernör Andrew Cuomo på söndagsförmiddagen lokal tid. Därmed har det officiella dödstalet stigit till 4 159.

Antalet bekräftade smittfall var då omkring 122 000 i delstaten, varav drygt 8 300 bekräftats under den senast granskade dygnsperioden.

"Inte förberedda"

Annons

Guvernör Cuomo har tidigare varnat för att en topp kan komma i en tidsperiod mellan ett par dagar och två veckor. I lördags sade han att det på sätt och vis kan vara bra att toppen ännu inte kommit.

– Delar av mig skulle vilja vara vid toppen nu och bara ta tag i det, men andra delar tänker att det är bra att vi inte är där ännu för vi är inte tillräckligt förberedda på toppen.

För att klara av krisen har New York Citys borgmästare Bill de Blasio sagt att metropolen fram till maj behöver ytterligare 45 000 personer inom vården.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sade de Blasio.

85 000 frivilliga

Tidigt i lördags skickade New York ut ett nöd-sms till stadens samtliga 8,6 miljoner invånare där de efterlyste medicinsk personal. Myndigheterna uppger att runt 85 000 frivilliga har svarat på det och andra nödrop och anmält sig för att hjälpa den så hårt drabbade delstaten.

Även president Trump har svarat på nödropet och uppger att han ska skicka runt 1 000 militärer till staden.

Trump säger att det kommer att följas av fler, som ska kunna skickas till andra coronadrabbade delar av landet.

– De (militären) går in i ett krig, ett slag som de inte har förberett sig för.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons