Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljoner i gamla sedlar får inte lösas in

Ekonomi • Publicerad 1 april 2020
Miljoner i gamla sedlar fick inte lösas in hos Riksbanken. Arkivbild.
Miljoner i gamla sedlar fick inte lösas in hos Riksbanken. Arkivbild.Foto: Micke Larsson/TT

När en man i 70-årsåldern flyttade till ett vårdboende hittade hans förvaltare 2,4 miljoner kronor i gamla, ogiltiga sedlar. Förvaltaren ansökte till Riksbanken om att få lösa in sedlarna, men fick nej med motiveringen att sedlarnas ursprung inte kunde dokumenteras, rapporterar nyhetsbyrån Blendow Lexnova.

Förvaltaren menade att pengarna kom från många år av arbete, pension, bidrag och eventuellt avkastning från skogsfastigheter, men Riksbanken ansåg att motiveringen inte var tillräcklig, och bedömde att "det fanns anledning att anta" att pengarna kunde komma från kriminell verksamhet.

Både Förvaltningsrätten i Stockholm och Kammarrätten har nu gett Riksbanken rätt. Enligt domstolarna behövs någon typ av dokumentation eller bevis för var pengarna kommer ifrån, speciellt när det rör sig om så stora belopp.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons