Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minister: Johnson är vid gott mod

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson mår bättre men intensivvårdas fortfarande.
Storbritannien • Publicerad 9 april 2020
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vid torsdagens presskonferens. Han har tillfälligt tagit över premiärminister Boris Johnsons uppgifter.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vid torsdagens presskonferens. Han har tillfälligt tagit över premiärminister Boris Johnsons uppgifter.Foto: Pippa Fowles/AP/TT
Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Ett staket byggs för att skymma ingången vid St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Dominic Raab säger dock att han själv inte talat med Boris Johnson ännu.

55-årige Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll då han fortfarande hade feber och hosta. Det hade då gått tio dagar sedan han testats positivt för coronaviruset. Han flyttades till intensivvårdsavdelningen på måndagen sedan hans hälsa försämrats.

Annons

Tidigare under torsdagen uppgav Johnsons talesperson precis som tidigare dagar, att premiärministern suttit upp och talat med sjukvårdspersonalen.

– Premiärministern tackar (det brittiska sjukvårdssystemet) NHS för den fantastiska vården, sade talespersonen.

Storbritannien är på väg in i vad forskarna tror är den dödligaste fasen av coronavirusets framfart i landet, och antalet dödsfall tros öka under påsken.

Regeringens nödkommitté COBR diskuterade under dagen hur olika restriktioner i landet ska hanteras framöver.

Enligt utrikesminister Raab, som ledde mötet på grund av Johnsons bortavaro, och bedömningen är enligt honom att virusspridningen i Storbritannien ännu inte nått sin kulmen och det därför är för tidigt att häva nedstängningen av landet.

Drygt 65 000 människor hade på torsdagseftermiddagen rapporterats bekräftat smittade av coronaviruset i Storbritannien. Nästan 8 000 har avlidit i sviterna av sjukdomen, och den senaste dygnssiffran över antalet döda till följd av viruset i Storbritannien är 881.

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons