Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minister: Samtala med knarkgängen om corona

Brasilien • Publicerad 9 april 2020
En pojke på väg upp genom en gränd i kåkstaden Rocinha i Rio de Janeiro. Arkivbild.
En pojke på väg upp genom en gränd i kåkstaden Rocinha i Rio de Janeiro. Arkivbild.Foto: Leo Correa/AP/TT
Brasiliens hälsominister Luiz Henrique Mandetta, till höger, trycker ut handsprit i sin chefs, president Jair Bolsonaros, händer under en presskonferens vid presidentpalatset i Brasilia den 18 mars.
Brasiliens hälsominister Luiz Henrique Mandetta, till höger, trycker ut handsprit i sin chefs, president Jair Bolsonaros, händer under en presskonferens vid presidentpalatset i Brasilia den 18 mars.Foto: Andre Borges/AP/TT

Brasiliens hälsominister anser att landets myndigheter bör föra samtal med knarkhandelsgäng och milisgrupper i kåkstäderna om hur man bäst hanterar coronavirusutbrottet.

En spridning i de så kallade favelorna skulle kunna få allvarliga konsekvenser på grund av trångboddheten, svårigheterna att hålla rent och bristen på sjukvård.

Annons

– Vi måste förstå att det här är områden där staten ofta är frånvarande och de som styr är droghandlare och milisgrupper, säger Luiz Henrique Mandetta under en presskonferens.

– Hur bygger vi broar till dem? Genom att samtala – ja, med droghandlare, med miliser, för de är också människor och de behöver hjälpa till.

Myndigheterna har inlett ett sådant projekt på försök i en av favelorna, enligt hälsoministern, som inte går in på vilket område det handlar om.

Det bor uppskattningsvis elva och en halv miljoner människor – sex procent av befolkningen – i Brasiliens favelor. Fattigdomen är utbredd och gatustrider bryter regelbundet ut mellan beväpnade gäng och polis.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons