Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minst två döda vid den turk-grekiska gränsen

Minst två män har dödats och en kvinna saknas vid den turk-grekiska gränsen där grekiska gränsvakter skjutit skarpt och använt tårgas mot flyktingar och migranter, visar en rapport från människorättsorganisationen Amnesty International.
Grekland/Turkiet • Publicerad 3 april 2020
Grekiska säkerhetsstyrkor använder tårgas mot stenkastande migranter vid den turk-grekiska gränsen. Arkivbild.
Grekiska säkerhetsstyrkor använder tårgas mot stenkastande migranter vid den turk-grekiska gränsen. Arkivbild.Foto: AP/TT

De två männen dödades den 2 och 4 mars och även den saknade kvinnan förmodas vara död, enligt rapporten. Hon ska ha skilts från sin make och deras sex barn när de försökte korsa gränsfloden Meric (Evros) söder om turkiska Edirne.

I slutet av februari meddelade Turkiet att landet inte längre kommer att hindra flyktingar och migranter som vill ta sig över gränsen till Grekland och Europa. Sedan dess har tusentals människor tagit sig till gränsområdet, där situationen har blivit ohållbar.

Annons

– Människor har rest från Turkiet till Grekland för att söka säkerhet, men de möttes av så grovt våld att minst två tragiskt dödats. Anklagelser om våld måste utredas snabbt och opartiskt. Alla bör behandlas mänskligt, skyddas från våld och få skydd i de länder där de söker skydd, säger Massimo Moratti vid Amnesty Internationals Europakontor.

Flera asylsökande har uppgett för Amnesty att grekiska gränsstyrkor tillbakavisat dem i stället för att ta emot deras asylansökningar efter att de nått grekisk mark. Flera har även berättat om att vakter i gränsområdet slagit dem med batonger, att de har frihetsberövats i upp till flera dagar och skickats tillbaka till Turkiet.

Flera rapporter kommer även om att flyktingars besparingar stulits av vakter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons