Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mobila tandvårdsteam för coronasmittade

Nu kommer fler patienter i behov av tandvård som har misstänkt eller konstaterad covid-19 kunna erbjudas behandling.
Två mobila tandvårdsteam vid Folktandvården i Stockholm har utrustats för att behandla patienterna.
Vård • Publicerad 13 april 2020
Mobil tandvård kommer nu bli möjligt i Stockholms län för de som är smittade av covid-19. Arkivbild.
Mobil tandvård kommer nu bli möjligt i Stockholms län för de som är smittade av covid-19. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

De som är smittade och är berättigade till nödvändig tandvård och har ett varaktigt behov av vård- och omsorgsinsatser ska kunna få hjälp av teamen som består av tandläkare, tandhygienist och tandsköterska. Den mobila enheten finns sedan tidigare men enligt det nya uppdraget ingår nu att även vårda misstänkt eller bekräftat smittade personer.

Tandvården som ges ska dock endast inriktas på akuttandvård och ges till särskilt sårbara grupper som inte kan eller bör förflyttas från sitt hem.

Annons

Under måndagen utrustades arbetslagen med skyddskläder enligt de riktlinjer som finns från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm, säger Åsa Brandt, kommunikationschef vid Folktandvården.

– De kommer att ha det som krävs för att vårda potentiellt smittade personer.

Sedan tidigare finns en fast mottagning för smittade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I region Skåne finns sedan en tid en akutmottagning för patienter med konstaterad covid-19. I Västra Götaland tar Folktandvården enbart emot friska patienter upp till 70 år.

Svenska tandläkarförbundet har tidigare varnat för att coronakrisen kan ge allvarliga konsekvenser för tandhälsan eftersom tandvården har skurits ned till ett minimum i flera regioner för att frigöra skyddsmateriel åt den övriga sjukvården.

I flera regioner tar Folktandvården enbart emot akutbesök.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons