Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mordmisstänkt första dam tar plats i rätten

Ligger landets första dam verkligen bakom mordet på sin makes förra hustru?
Det skakande rättegångsdramat i Lesotho i södra Afrika rullar vidare.
Lesotho • Publicerad 14 april 2020
Lesothos premiärministerpar Thomas och Maesaiah Thabane i rätten i februari.
Lesothos premiärministerpar Thomas och Maesaiah Thabane i rätten i februari.Foto: AP/TT
Lesothos första dam Maesaiah Thabane fotograferad i huvudstaden Maseru.
Lesothos första dam Maesaiah Thabane fotograferad i huvudstaden Maseru.Foto: Ezekiel Morake/AP/TT

Mordrättegången mot 42-åriga Maesaiah Thabane är planerad att återupptas under tisdagen i huvudstaden Maseru. Den har tidigare skjutits upp, eftersom åklagarna inte varit färdiga med utredningen, rapporterar den sydafrikanska tidningen The Daily Dispatch.

Anklagelsepunkterna om mord, eller anstiftan till mord, gentemot Maesaiah Thabane lästes upp i början av februari. Även den 80-årige premiärministern Thomas Thabane misstänks vara inblandad i dådet.

Två dagar före

Annons

Det var i juni 2017 som premiärministerns tidigare fru, 58-åriga Lipolelo Thabane, sköts ihjäl av gärningsmän utanför sitt hem i Maseru. Hon hade då varit separerad från maken i fem år och de två låg i skilsmässa.

Mordet chockade Lesotho. Det skedde två dagar innan Thomas Thabane svors in som premiärminister och två månader innan han gifte sig med sin nuvarande hustru. I sitt installationstal beskrev Thabane mordet som ett "meningslöst" våldsdåd.

Men därefter har uppgifter kommit fram som fått utredare att tveka om premiärministerparets oskuld. En arresteringsorder utfärdades i januari för Maesaiah Thabane, som då gick under jorden. Hon greps i början av februari vid en gränsövergång till Sydafrika och ställdes inför anklagelser om att ha beställt mordet på den tidigare frun – men släpptes mot borgen, rapporterar brittiska BBC.

Båda nekar

Både Maesaiah och Thomas Thabane nekar till inblandning i mordet.

Det hela kompliceras av att premiärministern aviserat sin avgång till i sommar men i nuläget hävdar att han genom sitt ämbete har immunitet, en fråga som tagits till högsta domstolen.

Thabanes maktparti ABC har krävt att han ska avgå omedelbart.

Fakta: Lesotho

Det lilla bergslandet Lesotho, stort som Dalarna, ligger helt omslutet av Sydafrika.

Kungadömet har cirka 2,2 miljoner invånare. Statschef är kung Letsie III medan premiärminister Thomas Thabane är regeringschef.

Efter självständigheten från Storbritannien 1966 följde en lång tid av kupper, politiska konflikter och fattigdom men i början av 2000-talet fick landet ett demokratiskt valt styre.

Ekonomiskt är Lesotho beroende av Sydafrika. Många invånare gästarbetar i bland annat gruvindustrin i Sydafrika och pengarna de skickar hem utgör ett viktigt bidrag till ekonomin. Lesotho exporterar även vatten till Sydafrika. Under 2000-talet har textil- och klädindustrin vuxit och blivit en viktig exportsektor. På senare år har brytning av diamanter ökat i betydelse för landets ekonomi.

Fattigdomen är omfattande och många invånare är beroende av matbistånd. Lesotho är också ett av de länder som är värst drabbade av hiv, nära 24 procent av befolkningen var smittade 2018.

BNP samma år var 1 324 dollar per person.

Källa: Landguiden/UI.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons