Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Moskva befarar att viruskrisen bara börjat

Fler människor insjuknar i virussjukdomen covid-19 i Moskva och vården pressas allt hårdare.
Den ryska huvudstaden har inte ens nått halvvägs upp till virusspridningens topp, varnar borgmästaren.
Ryssland • Publicerad 10 april 2020
Moskva tycks än så länge bara stå i en sluttning. Här promenerar några av stadens invånare i en park på torsdagen, trots strikta påbud om att stanna hemma.
Moskva tycks än så länge bara stå i en sluttning. Här promenerar några av stadens invånare i en park på torsdagen, trots strikta påbud om att stanna hemma.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Antalet människor som vårdas för covid-19 i Moskva har fördubblats den senaste veckan.

– Jag kan säga med säkerhet: vi har ännu inte nått kulmen. Vi står snarare vid foten av denna topp, inte ens halvvägs upp, säger Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin till den statliga nyhetsbyrån Ria.

Annons

Omkring 12 000 personer har bekräftats vara smittade i tester, enligt den officiella statistiken. Nästan tre fjärdedelar av dem finns i Moskva.

Strikta karantänsregler

Personer med lindriga symtom får inte besöka sjukhus, utan får läkaromdömen via videosamtal.

"Lagt till det växande antal människor som blir allvarligt sjuka har trycket ökat rejält på vården i huvudstaden", säger vice borgmästare Anastasia Rakova i ett uttalande som stadens myndigheter skickat ut.

Sedan den 30 mars får Moskvabor endast lämna hemmen för samhällsviktiga arbetsuppgifter, köpa mat och läkemedel eller gå ut med hunden inom en radie på 100 meter från sina hem.

I torsdags meddelade polisen att omkring 400 personer som brutit mot dessa regler blivit konfronterade och kommer behöva betala böter.

"Smäll som väntar"

Ryssland låg länge relativt lågt i virusfrågan och medan tjänstemän och politiker – inklusive president Vladimir Putin – länge tonade ned hotet sattes stora frågetecken vid myndigheternas officiella siffror.

Tonläget har dock förändras gradvis och allt hårdare åtgärder har vidtagits. Även Moskvaborgmästaren Sobjanin ifrågasatte till sist de officiella siffrorna och sade att det verkliga läget är mycket värre.

I detta skede säger han att Ryssland likväl tjänat tid på att vidta åtgärder väldigt tidigt, bland annat genom att stänga gränserna. Enligt Sobjanin ligger landet två till fyra veckor efter många andra drabbade länder.

– Vi har den fördröjningen så att vi kan förbereda oss bättre på smällen som är på väg, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons