Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nära 20 000 virusdöda i Spanien

Coronaviruset • Publicerad 17 april 2020
Ännu en virusdöd förs till en kyrkogård i Madrid. Arkivbild.
Ännu en virusdöd förs till en kyrkogård i Madrid. Arkivbild.Foto: Olmo Calvo/AP/TT

Siffran för virusdöda i Spanien närmar sig 20 000 sedan ytterligare 585 tillkommit det senaste dygnet.

Det officiella antalet avlidna till följd av virussjukdomen covid-19 nådde 19 478 på fredagen, enligt hälsodepartementet. Bara USA och Italien har drabbats hårdare.

Annons

Men Spaniens officiella dödstal är ifrågasatt. Enligt kritiker har omfattningen underrapporterats eftersom bara de som testats positivt ingår. Det betyder att icke-testade avlidna på vårdhem och äldreboende inte synts i statistiken.

Regeringen utfärdar nu nya riktlinjer för att rapporteringen från de 17 autonoma regionerna ska följa samma standard. De hittills angivna dödstalen kommer att revideras, enligt regeringen.

Regionen Madrid har hittills rapporterat cirka 7 000 döda. Den riktiga siffran ligger snarare över 10 000, enligt regionstyret.

– Fler människor dör av coronavirus än vad regeringen officiellt tillkännager, säger regionens vicepresident Ignacio Aguado till radiokanalen RNE.

Antalet coronasmittade i landet passerade 188 000 på fredagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons