Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Näringslivsprofilen: "Total kollaps"

Det behövs mer dramatiska åtgärder om staten vill rädda företag och jobb, anser näringslivsprofilen Rune Andersson.
Han tror att ett moratorium, där företag temporärt får slippa hyreskostnader, skulle kunna vara avgörande.
Ekonomi • Publicerad 2 april 2020
Rune Andersson, styrelseordförande i Mellby Gård. Arkivbild.
Rune Andersson, styrelseordförande i Mellby Gård. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Den pågående ekonomiska krisen liknar ingen tidigare. Som styrelseordförande i Mellby Gård med ägande i en mängd bolag i spridda branscher ser Rune Andersson, 75, hur hårt krisen slår på flera håll.

– Den här totala kollapsen har jag aldrig tidigare upplevt, säger han, som varit verksam inom näringslivet i snart 50 år och suttit i företagsledande positioner under exempelvis 1990-talskrisen, krisen vid millennieskiftet och finanskrisen.

Träffar inte rätt

Annons

Nyligen begärde Mellby Gård bolaget Lund Fashion, med varumärkena Flash och Dea Axelssons, och omkring 500 anställda i konkurs, delvis som en konsekvens av coronakrisen.

– Vi såg det som ett hopplöst fall, delvis för att de var så små att de inte hade kunnat förhandla med fastighetsägarna, säger Rune Andersson.

Trots flera krispaket är det fortfarande många företag som inte träffas av stödåtgärderna, främst gäller det företag inom sällanköpshandeln, enligt honom.

Den stora skillnaden nu är att krisen drabbar i stort sett alla sektorer och han lyfter som flera andra att stödåtgärderna som nu förts fram främst är anpassade till industrin som varit hårt drabbad i tidigare kriser.

För att hindra alltför många konkurser och en ännu större varselvåg behövs främst likviditetsfrämjande åtgärder, anser Andersson, och de behöver komma snabbt.

"Behöver rådrum"

En åtgärd Rune Andersson vill se är att staten inför ett så kallat moratorium, som innebär att fastighetsägarna under en tid fryser hyreskostnader för exempelvis butiker och andra hyresgäster.

– Där måste det till en dramatisk förändring. Hyrorna är satta efter omsättningsnivåerna före krisen. Där behöver man jobba ihop på något sätt, fastighetsägare, hyresgäst och staten och bankerna i bakgrunden, för att hitta en rimlig lösning, säger Rune Andersson.

Enligt honom skulle det ge företagen lite "rådrum" för att hantera den snabbt skenande krisen.

Rune Andersson hör också till dem som anser att reglerna för korttidspermitteringar bör utvidgas så att staten står för hela kostnaden, och jämför med Norge som har infört en sådan lösning.

– Det vore logiskt att införa det även i Sverige, för staten får ändå, i en andra våg, ta kostnaderna i form av arbetslöshetsersättningar. Och sen finns inte företagen kvar längre och kan anställa. Det är en dålig affär att inte genast utvidga det här, säger Rune Andersson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons