Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trolig förlängning av spanska nödläget in i maj

Spanien kommer sannolikt att förlänga det nationella nödläget till den 10 maj, meddelar premiärminister Pedro Sánchez.
Över 15 000 spanjorer har ryckts bort av viruset. Men de dagliga dödstalen fortsätter att bromsa in.
Spanien • Publicerad 9 april 2020
En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Hälsodepartementet rapporterade på torsdagen att 683 människor avlidit i sviterna av coronaviruset det senaste dygnet.

Det är något färre än de föregående två dagarna då antalet legat över 700, rapporterar hälsodepartementet. Före det minskade antalet döda fyra dagar i rad.

Annons

Enligt den officiella sammanräkningen har 15 238 människor avlidit. Men det verkliga antalet befaras vara betydligt högre, eftersom avlidna på vårdhem och äldreboende inte alltid testas och ingår i coronastatistiken.

Över 150 000 människor har bekräftats vara smittade i Spanien.

Vill ge hopp

Pedro Sánchez anser att de senaste siffrorna inger hopp om att landet närmar sig början på en nedgång i smittspridningen.

– Elden börjar komma under kontroll, sade han på torsdagen i det nästan tomma parlamentet; ledamöterna deltar på distans.

Det nationella nödläget infördes den 14 mars. Folk får bara lämna sina hem för att ta sig till jobbet eller köpa mat och medicin.

På torsdagskvällen beslutade kongressen (parlamentets underhus) efter en lång och hård debatt mellan regering och opposition att förlänga nödläget till den 26 april.

En ytterligare förlängning till den 10 maj kommer enligt Pedro Sánchez med stor säkerhet att begäras inom två veckor.

Historisk pakt

Han uppmanar alla sidor i den politiskt djupt splittrade nationen att sluta upp bakom en pakt för ekonomisk återupplivning. Tanken är att enas om en ny Moncloa-pakt. Döpt efter premiärministerpalatset i Madrid ingicks en pakt 1977 för att styra om Francodiktaturens statligt styrda ekonomi i marknadsvänlig riktning.

– Jag föreslår en betydelsefull pakt för den ekonomiska och sociala återuppbyggnaden av Spanien för alla politiska krafter som vill delta, säger socialistledaren Sánchez.

Oppositionsledaren Pablo Casado från högerpartiet PP anser att vädjandet om en pakt är hycklande. Men han står bakom att förlänga det nationella nödläget.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons