Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nationalmuseum köper Gallen-Kallela-verk

Kultur • Publicerad 6 april 2020
Nationalmuseum i Stockholm förvärvar den finländske konstnären Akseli Gallen-Kallelas verk "Modellstudie". Pressbild.
Nationalmuseum i Stockholm förvärvar den finländske konstnären Akseli Gallen-Kallelas verk "Modellstudie". Pressbild.Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum

Nationalmuseum förvärvar verket "Modellstudie" av Akseli Gallen-Kallela, en av Finlands mest kända konstnärer som bland annat målat "Gumma med katt".

Gallen-Kallela, som avled i lunginflammation i Stockholm 1931, målade "Modellstudie" 1885 när han studerade vid den privata konstskolan Académie Julian i Paris.

Annons

Professor Onni Okkonen (1886–1962) skrev 1948 en omfattande konsthistorisk analys av Gallen-Kallelas konst och hyllade honom som konstnär men beskrev hans experiment med modellstudier lite mindre glädjeväckande. Samtidigt påminner Okkonen om att Gallen-Kallela aldrig skulle ha vuxit till en stor konstnär utan grundliga akademistudier.

"Det är viktigt att kunna visa konstnärernas utveckling från de tidigaste åren och framåt. Genom modellstudier, skisser och förstudier kan vi fokusera på den konstnärliga processen. Gallen-Kallelas 'Modellstudie' är ett strålande exempel på detta", säger Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons