Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nattsvart på svenska museer

Det är låst, mörkt och man har stängt av värmen. Stora och välbesökta museer hotas på grund av coronaepidemin. Museerna vädjar nu om extra anslag från staten.
Kultur • Publicerad 1 april 2020
Nordiska museet drabbas hårt av coronaepidemin. Museet är beroende av entréintäkter, men har nu tvingats stänga. Arkivbild.
Nordiska museet drabbas hårt av coronaepidemin. Museet är beroende av entréintäkter, men har nu tvingats stänga. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tekniska museet har fått stänga och hänger nu på fallrepet. Likt Nordiska museet är man beroende av entréintäkterna. Arkivbild.
Tekniska museet har fått stänga och hänger nu på fallrepet. Likt Nordiska museet är man beroende av entréintäkterna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vasamuseet är också beroende av entréintäkter. Nu har museet har tvingast stänga, vilket orsakar ett hål i museets ekonomi. Arkivbild.
Vasamuseet är också beroende av entréintäkter. Nu har museet har tvingast stänga, vilket orsakar ett hål i museets ekonomi. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Skansen håller öppet, men gapar tomt på vardagar. Besökarna helgtid är nere på en femtedel av det genomsnittliga antalet. Arkivbild.
Skansen håller öppet, men gapar tomt på vardagar. Besökarna helgtid är nere på en femtedel av det genomsnittliga antalet. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Coronakrisen slår hårt mot Centralmuseerna i Sverige, som är helt eller delvis finansierade av staten. Hårdast slår den mot dem som är beroende av sina entréintäkter.

Nyligen gick Skansen i Stockholm ut med ett nödrop, och näst på tur var grannen Vasamuseet. Nu vädjar också närliggande Nordiska museet och Tekniska museet om statlig hjälp.

Annons

– Vi är alla fyra beroende av våra entréintäkter, inte minst vi. Vårt statsanslag är 40 procent av vår budget, resten är egengenererade. Vi behöver ett extra anslag från staten – och vi behöver det nu, säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet.

Vasa-, Nordiska- och Tekniska museet har tvingast stänga helt på grund av epidemin, vilket har orsakat ett hål i deras ekonomi. Skansen har fortfarande öppet, men gapar tomt.

Vill ha besked nu

Centralmuseernas samarbetsråd har ett avtalat möte med kulturdepartementet, där man ska framlägga den svåra situationen, men mötet ska äga rum först den 17 april. Peter Skogh menar att besked måste komma tidigare.

– Vi behöver veta inom de närmaste dagarna. Museet är stängt, det är mörkt och vi har stängt av värme. Vi har ställt in alla aktiviteter för resten av året och personalen har gått ner i arbetstid, allt för att minska kostnaderna, säger han och fortsätter:

– Men april är en av våra viktigaste månader, det kommer att bli ett svart hål oavsett om vi får ett extra anslag eller inte.

Brukar inte ropa varg i onödan

Även Nordiska museet vill ha snabbare besked. Museet har ett statligt anslag på 60 procent, resten av pengarna kommer från museets verksamhet på Djurgården i Stockholm och i andra delar av Sverige.

– Vi hushåller med de pengar vi får från staten, vi har en bra årsredovisning och god likviditet. Men coronaviruset har slagit undan fötterna på oss. Vi brukar inte ropa varg i onödan, men nu vädjar vi till regeringen, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet

Står på sluttande mark

Museet gör vad de kan för att minska kostnaderna, vilket innebär att visningsverksamheten på museet och på stiftelsens slott och gårdar – Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik – i sommar helt ställs in.

– Vi har sagt upp all förstärkning inför sommaren. Vi har redan tappat 30 miljoner i intäkter och vi har ingen möjlighet att komma ikapp. Vi är en kulturinstitution med 150 år på nacken, och nu står vi på sluttande mark, säger Houby-Nielsen.

Annons

Rättelse: I en tidigare version fanns felaktig information i ett av Sanne Houby-Nielsens citat.

Fakta: Centralmuseerna

Centralmuseum är ett begrepp som används i Sverige för 13 museiorganisationer, varav nio är statliga myndigheter och fyra är stiftelser med statliga bidrag.

Till Centralmuseerna räknas bland annat Historiska museet, Vasamuseet, Tekniska museet, Skansen, Nordiska museet, Nationalmuseum och Naturhistoriska museet.

Centralmuseernas samarbetsråd är en nätverksorganisation och gemensamt samverkans- och samarbetsorgan mellan cheferna för de statliga museimyndigheterna samt de stiftelser med museiuppgifter som får anslag från regeringen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons