Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Netanyahu och Gantz bommade tidsfrist

Israel • Publicerad 16 april 2020
Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, är en av partiledarna som kan bli Israels näste premiärminister. Bild från den senaste valnatten, i mars.
Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, är en av partiledarna som kan bli Israels näste premiärminister. Bild från den senaste valnatten, i mars.Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Den politiska osäkerheten i Israel fortsätter, med ökande risk för ett fjärde val på bara drygt ett år.

Partiledarna Benjamin Netanyahu och Benny Gantz kunde inte enas om samregerande inom den senaste tidsfristen, som löpte ut på onsdagskvällen. Därmed meddelar president Reuben Rivlin att det nu är upp till parlamentet, knesset, att utse en regeringsbildare. Om detta inte sker inom tre veckor, eller om den utsedde sedan inte kan bilda regering inom två veckor, väntar ännu ett nyval.

Den sittande premiärministern Netanyahu har försvagats av flera korruptionsskandaler. Enligt medier diskuteras nu en uppgörelse som låter honom sitta kvar en del av den kommande mandatperioden, för att sedan låta oppositionsledaren Gantz ta över.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons