Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödstalet i New York i nivå med 11 september

Med nära 3 000 coronadödsfall i delstaten New York når antalet dödsoffer samma nivå som vid terrordåden den 11 september 2001, då terrorister styrde in två flygplan i World Trade Center.
Människor kommer snart att dö för att det råder brist på intensivvårdsplatser, varnar guvernör Andrew Cuomo.
Coronavirus • Publicerad 3 april 2020
Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.
Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Samtliga invånare i staden New York uppmanas att täcka näsa och mun när de träffar andra människor oavsett om de känner av symptom av sjukdomen covid-19 eller inte, säger borgmästaren Bill de Blasio på en presskonferens.

– När du täcker ansiktet skyddar du alla andra du ser genom att inte sprida den här smittan, som du kanske bär på utan att veta det.

Annons

de Blasio vädjar om stöd. Han säger att staden New York behöver 1 000 sjuksköterskor, 150 läkare och 300 personer med intensivvårdskompetens för att kunna hantera virusutbrottet.

Under fredagen steg antalet smittade i delstaten New York med omkring 10 000 fall till drygt 102 800. Antalet dödsfall är uppe i 2 935, drygt 560 fler än föregående dygn, enligt smittskyddsmyndigheten CDC. För hela USA är motsvarande siffror 245 500 smittade respektive 6 600 avlida, enligt Johns Hopkins-universitetets siffror.

Deborah Birx, som samordnar arbetet kring virusutbrottet i USA, påpekar att ansiktsskydd är bra, men att det inte ersätter andra säkerhetsåtgärder.

– Social distansering och att ofta och noga tvätta händerna är fortfarande det bästa sättet att skydda sig själv och andra, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons