Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nilssons tränare: "Största talang jag sett"

Jean-Marc Chabloz rekryteras till skidskyttelandslaget som extra skyttetränare.
Han blir nyckeln för att ta Stina Nilsson till OS 2022.
Skidskytte • Publicerad 7 april 2020
Stina Nilsson tillsammans med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz. "Hon är den största talang jag sett", säger schweizaren.
Stina Nilsson tillsammans med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz. "Hon är den största talang jag sett", säger schweizaren.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stina Nilsson själv pratar inga mål eller tävlingar som hon vill vara med i. Men hennes nya tränare ser redan stor potential.

– Som det ser ut i dag så är jag rätt trygg i att hon kommer göra det bra redan första säsongen. Vi behöver inte prata resultat i VM och världscup. Jag hoppas se henne på lite högre tävlingar.

Annons

TT: Tänker du världscup då?

– Ja, varför inte?

Men den stora planen är OS 2022.

– Ja, för mig är det OS om två år och inget annat. Vägen dit är flexibel. För hennes utveckling tror jag att det är väldigt bra att börja i IBU-cupen (nivån under världscupen). Vi har sju månader att finslipa på kombinationen nu. Men det är mycket att lära sig kring tävlingsmomentet. Och IBU-cupen är stora tävlingar också, det behöver hon.

Jean-Marc Chabloz bor i Östersund sedan länge och schweizaren har de senaste nio åren varit tränare på skidskyttegymnasiet.

Men en dag kom ett oväntat samtal.

– Ja, Stina ringde mig och ville ha hjälp. Hon hade löst allt med vapenlicens och gevär. Jag har aldrig sett någon lära sig skjuta så snabbt. Men det är långt kvar, framför allt att få till snabbheten och hela processen kring skyttet. Kolla på Hanna Öberg som kan göra en hel serie på 17-18 sekunder, det är så lång tid det tar för Stina till första skott i dagsläget. Den processen kräver tid.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons