Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nödrop från ambulanspersonal om utrustning

Ambulansförbundet vill ha akut hjälp med framför allt skyddsutrustning från Finland. På flera platser i landet tvingas ambulanspersonal, enligt förbundet, tigga ihop utrustning eller köpa själva.
Coronaviruset • Publicerad 2 april 2020
Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal, riktar ett nödrop till Finland om akut hjälp med framför allt skyddsutrustning till ambulanssjukvården. Arkivbild.
Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal, riktar ett nödrop till Finland om akut hjälp med framför allt skyddsutrustning till ambulanssjukvården. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund

– Vi har länge riktat nödropet till vårt eget land, men tyvärr har inte den svenska staten, regeringen eller regionerna hörsammat det. Därför har vi inget annat väl än att vända oss till Finland, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal.

Han vittnar om att ambulanspersonal runt om i landet, och speciellt i Stockholmsregionen, är hårt pressad på grund av pandemin.

Annons

– Många känner stor ångest och har svåra sömnsvårigheter som är kopplade till en ilska över den låga beredskap, som har blivit något av Sveriges signum de senaste 20 åren. Finland har däremot förmåga att i en akut fas hjälpa oss, säger Henrik Johansson.

Att ambulanspersonalen dessutom har insjuknat efter kontakt med patienter späder på oron.

– Vi har kollegor både i respirator och på intensivvårdsavdelningar. Det är klart att det påverkar oss, säger Henrik Johansson.

Han säger att Sverige just nu är i det läge som Ambulansförbundet varnat för.

– Vi har ju inte haft beredskap ens i ett normalläge och vi ser konsekvenserna för tredje man. Man känner en bävan som samarit. Vi ska hjälpa människor, men känner att med den här underdimensioneringen och vårt dåliga smittskydd befinner oss i ett mycket svårt läge, säger Henrik Johansson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons