Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Nödvändigt" med primärval i Wisconsin

Hon planerar att rösta själv – och hennes 73-åriga mamma ska frivilligarbeta i en valkrets i närheten.
Att USA-delstaten Wisconsin håller primärval mitt under viruspandemin förvånar många. Lokalpolitikern Erin Decker anser att det är rätt och säger att det har med delstatslagar att göra.
USA • Publicerad 6 april 2020
Erin Decker driver en bilverkstad i Kensosha i Wisconsin tillsammans med sin man. Hon är också ordförande i Republikanska partiet i staden.
Erin Decker driver en bilverkstad i Kensosha i Wisconsin tillsammans med sin man. Hon är också ordförande i Republikanska partiet i staden.Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT

– Det är nödvändigt att valen hålls och det är rätt att genomföra dem, säger hon på telefon till TT från den lilla staden Kenosha.

– Delstater som flyttar fram sina val har ofta enbart primärvalet på agendan. Men här i Wisconsin är det ett stort antal övriga val som ska genomföras.

Annons

Decker, som är ordförande i Kenoshas Republikanska parti och driver en bilverkstad med sin man, säger att om valen till domstolar, skolfullmäktige och lokala styren inte äger rum så kommer de platserna att stå tomma den 15 april. Detta eftersom de nuvarande mandaten löper ut då.

Bakom plexiglas

Frågan diskuteras intensivt och har blivit en het potatis i Wisconsin, som har en demokratisk guvernör men en republikansk delstatskongress. Hur kan man genomföra ett val när invånarna är beordrade att hålla sig hemma för att minska smittspridning, frågar sig många. Men Erin Decker säger att bra säkerhetsåtgärder finns på plats och att nya kreativa sätt att rösta införts.

– På vissa platser finns nu drive-in-val, vilket minimerar den personliga kontakten.

Och Deckers 73-åriga mamma har insisterat på att få valarbeta i hemorten Bristol, trots att hon på grund av sin ålder ingår i riskgruppen.

– Jag är inte orolig för henne. De har satt upp plexiglasskärmar som valarbetarna ska sitta bakom. Och de har utbildats i hur man desinfekterar pennor och skärmar, säger dottern.

Att post- och förtidsröstandet redan slagit rekord bekymrar dock republikanen Decker. Hon säger att det är en form av röstande som demokraterna i hennes delstat är bättre på.

– Vi republikaner gillar att personligen gå till vallokalen och se våra valsedlar läggas ner.

Snabb omställning

Wisconsin, liksom många andra delstater, är nedstängt på grund av det nya coronaviruset och Deckers båda barn har haft skola på distans de senaste veckorna. Familjens bilverkstad anses dock vara samhällsviktig och är därför öppen, om än under begränsade tider. Decker, som alltsedan valet 2016 stött Donald Trump, säger att familjen tvättar händerna mer än någonsin och håller distans till sina vänner. Men hon är inte orolig i stort.

– President Trump gör ett toppenjobb. Vad som särskilt imponerar på mig är att han fått myndigheter att jobba snabbt med att stödja mindre företag med omställning. Här i Kenosha finns exempelvis bolag som tillverkar underkläder som fått statligt stöd med att ställa om till att producera skyddskläder.

TT: Presidenten fick kritik för att han spelade ner viruset i början, hur ser du på det?

– Han visste inte mer just då, Kinas regering sade nog inte hela sanningen. När han väl fick mer exakt information ändrade han sig.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons