Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nordkorea: Här finns inget coronavirus

Ingen har smittats av coronaviruset i Nordkorea, försäkrar en chef vid landets smittskyddsmyndighet.
Men många är skeptiska till påståendet med anledning av virusets omfattande spridning över världen.
Coronavirus • Publicerad 2 april 2020
En sjuksköterska i Pyongyang informerar om coronaviruset och hur man kan undvika att smittas.
En sjuksköterska i Pyongyang informerar om coronaviruset och hur man kan undvika att smittas.Foto: Jon Chol Jin/AP/TT
Pak Myong-Su vid Nordkoreas centrala smittskyddskontor hävdar att ingen i Nordkorea har smittats av coronaviruset.
Pak Myong-Su vid Nordkoreas centrala smittskyddskontor hävdar att ingen i Nordkorea har smittats av coronaviruset.Foto: Jon Chol Jin/AP/TT

Nordkorea, som redan tidigare var ett isolerat land, stängde sina gränser och införde omfattande restriktioner efter att smittan konstaterats i grannlandet Kina. Pak Myong-Su vid landets centrala smittskyddskontor hävdar att åtgärderna varit framgångsrika.

– Inte en enda människa har smittats med det nya coronaviruset i vårt land hittills, säger han.

Annons

– VI har vidtagit förebyggande och vetenskapliga åtgärder som inspektioner och karantän för all personal som kommer till vårt land, noggrant desinficerat alla varor och stängt gränser och stängt sjö- och luftrutter, säger han.

Coronaviruset har konstaterats i de flesta andra länder världen över. Fler än 950 000 människor har rapporterats smittade och över 45 000 har avlidit i sviterna efter sjukdomen.

Experter anser att just Nordkorea är extra sårbart för viruset på grund av landets dåliga vårdsystem och brist på medicinsk utrustning.

"Omöjligt påstående"

Avhoppare från Nordkorea anklagar landet för att försöka mörka ett utbrott av viruset och USA:s högst uppsatta militär i Sydkorea, Robert Abrams, anser att Nordkoreas påstående inte kan vara sant.

– Jag kan säga att det är en omöjligt påstående baserat på all information vi har sett, säger han till det amerikanska radionätverket VOA News.

Enligt Abrams var Nordkoreas militär "nedstängd" i 30 dygn i februari och i början av mars med anledning av epidemin.

– De vidtog drakoniska åtgärder vid sina gränsövergångar och i sina enheter för att göra precis vad alla andra gör, vilket är att stoppa spridningen.

Trump vill samarbeta

USA:s president Donald Trump har erbjudit samarbete mot pandemin i ett personligt brev till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

På bilder syns nordkoreaner med skyddsmasker, med undantag för Kim Jong-Un, som aldrig har setts med en sådan på. På senare tid har dock en del bilder på diktatorns medarbetare utan skyddsmasker publicerats.

Rysslands utrikesdepartement meddelade i februari att landet tillhandahållit 1 500 testkit för coronavirus till Nordkorea.

WHO planerar att lägga 900 000 USA-dollar, runt 9 miljoner kronor, på att stötta Nordkoreas arbete mot virusets spridning, uppger FN-kontoret Ocha.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons