Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Smittspårning via app i Norge

Nu har norska Folkehelseinstituttets app för smittspårning lanserats. Appen ska ge användarna information om de har befunnit sig i närheten av en person som sedan konstaterats smittad.
Norge • Publicerad 16 april 2020
Statsminister Erna Solberg. Arkivbild.
Statsminister Erna Solberg. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
Bjørn Guldvog deltar ofta vid dagliga presskonferenser om coronaviruset i Norge, här närmast kameran, bredvid justitieminister Monica Mæland, statsminister Erna Solberg och hälsominister Bent Høie.
Bjørn Guldvog deltar ofta vid dagliga presskonferenser om coronaviruset i Norge, här närmast kameran, bredvid justitieminister Monica Mæland, statsminister Erna Solberg och hälsominister Bent Høie.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

– Det är frivilligt att ladda ner den. Jag hoppas att så många som möjligt gör det, säger statsminister Erna Solberg vid en pressträff.

Hon säger att hon själv ska ladda ner den och att appen ska ge en bättre smittspårning samt bidra till att få en bättre av bild av smittspridningen.

Annons

Erna Solberg påpekar att den data som samlas in bara ska användas för att spåra och stoppa smitta. Appen ska först testas i tre kommuner och därefter ska den testas i 15 kommuner innan den ska kunna användas över hela landet i maj.

Det kan komma dröja innan större folksamlingar kan tillåtas i Norge. Det kanske först sker nästa år, bedömer Bjørn Guldvog, chef för myndigheten Helsedirektoratet.

– Har vi väldig tur kanske det kan ske under hösten någon gång, men jag tror att det är osannolikt, säger han enligt tidningen Dagen.

Uttalandet kom under ett seminarium, och handlade mer specifikt om folksamlingar på 30–100 personer.

Guldvog tycker att myndigheterna måste vara tydliga med linjen att det norska samhället inte kommer att vara tillbaka till det normala i höst.

Tills vidare innebär åtgärderna med anledning av coronaviruset att folksamlingar på högst fem personer tillåts i Norge.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons