Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norge: Vi har smittan under kontroll

Norge • Publicerad 6 april 2020
Norges hälsominister Bent Høie meddelar att landet fått kontroll över smittspridningen. Arkivbild.
Norges hälsominister Bent Høie meddelar att landet fått kontroll över smittspridningen. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Enligt honom visar nya beräkningar att varje smittad person i genomsnitt smittar 0,7 annan person. Han varnar samtidigt för att alltför snabbt dra ner på alla insatser mot smittspridningen.

– Åtgärderna har vi vidtagit för att få ett solitt övertag. Det måste vi behålla, säger ministern enligt NRK.

Annons

Chefen för Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, påpekar att det finns osäkerhet i beräkningarna av smittalet.

– Men vi uppfattar att vi har sett en positiv utveckling och det visas i modellerna, säger hon.

Skör beräkning

Smittsamheten, eller det så kallade R-noll-värdet (R0), anger hur många personer en infekterad person i genomsnitt för smittan vidare till.

Mässling, till exempel, ligger på cirka 14 eller ännu högre. I början av coronautbrottet angav forskare i Kina R0 2,2, det vill säga att en smittad person i genomsnitt beräknades smitta 2,2 personer.

Om R0 är mindre än ett kommer smittspridningen att dö ut av sig själv, och där skulle alltså Norge befinna sig nu, enligt Bent Høies uppgifter.

– Talen visar också att det ska väldigt lite till för att vi förlorar kontrollen igen, säger han i en brasklapp.

Fortsatt nedstängt

Men om R0 håller sig på 0,7 skulle toppen vara nådd för antal inlagda på intensivvårdsavdelningar.

När det gäller åtgärder som stängda skolor och förskolor säger Bent Høie att regeringen återkommer med besked. Tills vidare handlar det om att respektera alla restriktioner, sköta handhygienen och hålla avstånd människor emellan, inskärper han.

Norge hade på måndagen registrerat 5 758 smittade, 313 inlagda och 75 döda, enligt NRK.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons