Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utreseförbudet hävt i staden Wuhan i Kina

De allra flesta har varit instängda i sina bostäder sedan den 23 januari – och först den senaste tiden gjort någon enstaka tur ut i det fria.
Men nu får friska invånare i Wuhan, den kinesiska stad där det nya coronaviruset först upptäcktes, resa ut ur staden.
Kina • Publicerad 7 april 2020
Resenärer kan åter ta sig från Wuhan sedan reseförbud hävts. Tusentals tog sig till tågstationer för de första nattågen ut från mångmiljonstaden när tågen åter rullade.
Resenärer kan åter ta sig från Wuhan sedan reseförbud hävts. Tusentals tog sig till tågstationer för de första nattågen ut från mångmiljonstaden när tågen åter rullade.Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Plastbarriärer, som sattes upp för att skilja av bostadsområden från varandra under virusutbrottet, rivs i den centralkinesiska staden Wuhan.
Plastbarriärer, som sattes upp för att skilja av bostadsområden från varandra under virusutbrottet, rivs i den centralkinesiska staden Wuhan.Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Invånare i det virusdrabbade Wuhan, som varit nedstängd sedan den 23 januari, har de senaste veckorna fått börja gå ut. Bilden togs i söndags.
Invånare i det virusdrabbade Wuhan, som varit nedstängd sedan den 23 januari, har de senaste veckorna fått börja gå ut. Bilden togs i söndags.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Natten till onsdagen lokal tid samlades tusentals resenärer vid Wuhans järnvägsstationer. På klockslaget vid midnatt hävdes de rigorösa reseförbuden, eufori och lättnad fyllde många av de passagerare som samlats vid Wuchang-stationen och som kunde ta nattåget bort.

– Wuhan har förlorat mycket i denna epidemi, och befolkningen här i Wuhan har fått betala ett högt pris, säger 21-årige Yao, som återvänder till sitt restaurangjobb i Shanghai.

Annons

– Vi är alla mycket lyckliga när isoleringen har brutits, säger han till nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats.

Regeringens beräkningar gör gällande att omkring 55 000 personer kommer att lämna Wuhan redan på onsdagen.

Bilköer bildades vid de vägspärrar som plockades bort vid midnatt, och som stoppat all trafik från staden.

Färden bort från Wuhan var en lättnad för många när coronakrisen börjat släppa sitt grepp. För andra var glädjen att bara kunna få lämna hemmets isolering, få gå ut, få förena sig med andra.

Skriet över floden

Återseendet av floden var bitterljuvt. Först satt Guo Jing bara tyst på en bänk. Sedan gjorde hon det hon drömt om under de långa veckorna i lägenheten, hon tog av sig munskyddet och skrek ut över vattnet.

Flera andra nyutsläppta Wuhanbor stämde in och efter ett tag infann sig en känsla av ny energi, berättar kvinnorättsaktivisten i tidningen The Guardian. Denna toppades av att hon på egen hand kunde köpa ett paket yoghurt, innan hennes två timmar i det fria var över.

Hur väcka staden?

Men, konstaterar Guo Jing, att lämna sitt bostadsområde är en sak. Att återuppväcka en hel stad till liv är en mycket större uppgift.

Den slutsatsen är hon inte ensam om. Såväl journalister som Wuhanbor berättar om nedstängda affärer, gles trafik, stängsel och fortsatt uppsatta gula och blå plastskynken i mångmiljonstaden.

– Om vi inte fortsätter att kämpa, vad finns det då i världen att kämpa för, säger Waiwai, som äger ett litet kafé som åter öppnades häromdagen, till AFP.

Men på hans kafé kan man än så länge bara köpa fika för avhämtning, eftersom strikta regler om socialt avståndstagande fortfarande råder. Allmänna platser håller på att desinficeras och myndigheterna har beordrat människor att fortsätta att bära munskydd och undvika folksamlingar, allt för att undvika att virussmittan får fäste igen.

Grön hälsokod

Annons

När regeringen i Peking tillåter invånare resa ut från Wuhan kommer den av människorättsorganisationer kritiserade appen Alipay att spela stor roll. Det är via den man kan få den gröna hälsokod som visar att man inte bär på virussmitta – och därmed är godkänd för att resa.

Staden har varit avstängd i över två månader. För två veckor sedan hävdes de hårda restriktionerna i det övriga Hubei, den provins i vilken Wuhan är huvudstad. Och de senaste dagarna har tåg- och tunnelbanestationer öppnat för vissa inresor.

Nedstängningen av Hubeiprovinsen var, när den infördes, historisk. Men sedan stängde det virusdrabbade Italien först Lombardiet, med 17 miljoner invånare, och sedan resten av landet. Och Indien har beordrat alla 1,3 miljarder invånare att hålla sig hemma.

Fakta: Wuhan

Wuhan är provinshuvudstad i Hubei och Kinas tredje största stad. Den beräknas ha 11 miljoner invånare.

Wuhan är ett av Kinas viktigaste handels- och industricentrum, med bland annat stål-, maskin- och livsmedelsindustrier samt kemiska industrier.

Den centralkinesiska staden är en viktig transportknut och har Kinas största flodhamn.

Majoriteten av de drygt 81 600 fall av coronasmitta och 3 322 dödsfall i covid-19 som registretats i Kina kommer från Hubeiprovinsen. Viruset upptäcktes först i Wuhan.

Källa: Nationalencyklopedin med flera

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons