Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny mätning – kraftig uppgång för S

Politik • Publicerad 9 april 2020
Stödet för Socialdemokraterna stiger kraftigt i Sifos senaste väljarbarometer. På bilden statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Stödet för Socialdemokraterna stiger kraftigt i Sifos senaste väljarbarometer. På bilden statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Foto: Erik Simander / TT

I och med coronakrisen har regeringen hamnat i centrum. Och det märks tydligt för Socialdemokraterna i Sifos senaste väljarbarometer som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

S har gått upp hela 6,8 procentenheter jämfört med förra mätningen, från 23,8 procent till 30,6.

Annons

– Vi har aldrig sett en sådan stor ökning från en månad till en annan för Socialdemokraterna någonsin. Det är en exceptionell uppgång, säger Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo, till Svenska Dagbladet.

Sjörén ser två huvudförklaringar till den kraftiga uppgången.

Det ena är att väljare brukar sluta upp bakom stora regeringspartier i oroliga tider. Det andra är att den politiska debatten nu domineras av frågor som arbetslöshet, ekonomi och sjukvård. Och den utvecklingen gynnar S på bekostnad av övriga partier.

Socialdemokraternas regeringskollega Miljöpartiet backar en halv procentenhet till 3,5 procent.

Det enda övriga parti som stiger i mätningen är Moderaterna som ökar 1,2 procentenheter till 19,2 procent.

Stödet för Sverigedemokraterna sjunker 2,7 procentenheter till 19,5 procent.

Fakta: Opinionsläget enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos senaste mätning, angett i procent, med ökning från föregående mätning, räknat i procentenheter, inom parentes:

Socialdemokraterna 30,6 (+6,8)

Vänsterpartiet 9,4 (-1,8)

Miljöpartiet 3,5 (-0,5)

Moderaterna 19,2 (+1,2)

Centerpartiet 6,9 (-1,5)

Liberalerna 3,8 (-0,3)

Kristdemokraterna 5,9 (-0,9)

Sverigedemokraterna 19,5 (-2,7)

S har en signifikant uppgång jämfört med förra mätningen. Tre partier (SD, C och V) har en signifikant nedgång jämfört med förra mätningen.

Mätningen bygger på intervjuer med 6 886 personer via telefon eller genom webbpanel. De genomfördes under perioden 30 mars–8 april. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Källa: Sifo/SvD/GP

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons