Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt mörkt rekord i USA – 2 000 döda

Det senaste dygnet har nästan 2 000 nya dödsfall registrerats i USA, den högsta dygnssiffran i landet hittills.
Men samtidigt visar nya beräkningar att det totala antalet döda i landet troligtvis blir lägre än vad regeringen tidigare har räknat med.
USA • Publicerad 8 april 2020
En patient i New York, den delstat som har drabbats värst av coronaviruset i USA.
En patient i New York, den delstat som har drabbats värst av coronaviruset i USA.Foto: Kathy Willens/AP/TT

De branta kurvorna i USA planade ut marginellt de senaste dagarna, då antalet nya smittade och de dagliga dödsfallen blev något färre.

Men den trenden bröts när Johns Hopkins-universitetet i USA under natten mot onsdag rapporterade att ytterligare 1 939 människor hade avlidit i covid-19 – ett nytt mörkt dygnsrekord.

Vill öppna samhället

Annons

Några timmar tidigare sade president Donald Trump på sin dagliga presskonferens att han tror att den mörka trenden är på väg att vända och att han vill lätta på restriktionerna som har stängt ner den amerikanska ekonomin.

– Vi vill öppna den (ekonomin) snart, det är därför jag tror att vi kanske är på väg mot den absoluta toppen av kurvan, sade Trump.

Tidigare uppskattningar från regeringens coronastab har pekat mot att omkring 240 000 personer kan komma att avlida i landet under coronaviruspandemin. Men nya beräkningar från University of Washington spår att antalet döda i stället kan landa på omkring 82 000 fram till augusti.

Färre intensivvårdas

Omkring 95 procent av den amerikanska befolkningen uppskattas vara berörda av uppmaningar att hålla sig inomhus och endast lämna hemmet för nödvändiga ärenden.

I den värst drabbade delstaten New York har antalet nya smittade som läggs in på sjukhus och som intensivvårdas blivit färre, enligt guvernör Andrew Cuomo, vilket enligt honom visar att de hårda restriktionerna för invånarna börjar ha effekt.

Under måndagen noterade dock New York sin högsta dygnssiffra hittills, 731 dödsfall. Det betyder att närmare 5 500 personer har avlidit i delstaten till följd av covid-19.

110 000 respiratorer

De kommande veckorna väntas 110 000 respiratorer levereras, påstår president Trump, som inte tror att alla kommer att efterfrågas av den amerikanska sjukvården.

– Jag tror inte att vi kommer att behöva dem. Men vi kommer att ha dem för framtiden och vi kommer också att kunna hjälpa andra länder som är i desperat behov av respiratorer, sade Trump.

I hela USA har sammanlagt hittills över 12 800 människor dött, samtidigt som nästan 400 000 personer efter omfattande tester har diagnosticerats vara smittade med coronaviruset.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons