Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SM kvar trots nya datumbesked – med Duplantis

Upsala IF vidhåller planerna på att arrangera friidrotts-SM i mitten av augusti och räknar med att klubbens stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med.
Trots att Internationella friidrottsförbundet World Athletics öronmärkt tävlingskalendern för nationella mästerskap på en annan helg.
Friidrott • Publicerad 10 april 2020
Svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis friidrottsklubb Upsala IF arrangerar årets SM. Frågan är när tävlingarna arrangeras. Arkivbild.
Svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis friidrottsklubb Upsala IF arrangerar årets SM. Frågan är när tävlingarna arrangeras. Arkivbild.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Internationella friidrottsförbundet World Athletics meddelade på långfredagen att helgen 8–9 augusti öronmärks för nationella mästerskap under 2020. Samtidigt planeras friidrotts-SM i Uppsala först helgen efter, 14–16 augusti.

– Det är ingenting som ändrar någonting, säger Henrik Wennberg, sportchef hos arrangören Upsala IF friidrott.

Duplantis-prioriterad tävling

Annons

Det nya beskedet från det internationella förbundet kan i praktiken innebära att Diamond League-tävlingar arrangeras under SM-helgen. Vilket även var möjligt innan coronapandemin bröt ut och tvingade friidrotten att tills vidare skjuta fram allt tävlande.

SM-arrangören Upsala IF vidhåller därmed sina planer på att ha tävlingarna på utsatta datum, och räknar med att klubbens egen stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med.

– SM har hög prioritet i "Mondos" kalender. Om vi får ha ett SM på utsatta datum kommer "Mondo" att hoppa, säger Henrik Wennberg.

TT: Är du orolig över att World Athletics ska hindra er?

– Nej, det ser jag inte som något problem.

Hoppas på publik

På grund av coronavirusets spridning i Sverige har regeringen tills vidare förbjudit allmänna sammankomster på fler än 50 personer. Friidrotts-SM, som ska arrangeras på Uppsala friidrottsarena, fortsätter däremot sin biljettförsäljning i hopp om att förbudet är hävt om drygt fyra månader.

– Vi planerar för att det inte ska vara något förbud då. Men är klart att vi får omprioritera om det är så, säger Peter Jonsson, presschef för friidrotts-SM, till TT.

Sedan tidigare står det klart att OS i Tokyo flyttas till nästa år på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons