Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nya pengar till Dramaten och Riksarkivet

Dramaten får extrapengar till oförutsedda renoveringskostnader. Samtidigt får Riksarkivet 16,3 miljoner för en flytt av Krigsarkivet. Det är de punkter som berör kulturområdet i regeringens vårbudget.
Kultur • Publicerad 15 april 2020
Thaliabyggnadens nya scenmaskineri blev dyrare än beräknat för Dramaten. Arkivbild.
Thaliabyggnadens nya scenmaskineri blev dyrare än beräknat för Dramaten. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Vårändringsbudgeten är starkt präglad av coronakrisen och endast ett par punkter berör kulturområdet: anslaget till "vissa scenkonstinstitutioner" ökas med åtta miljoner kronor som bland annat ska täcka det nya scenmaskineriet i Thaliabyggnaden som blev dyrare än beräknat.

Även Riksarkivet får ett extraanslag på 16,3 miljoner kronor för att täcka vårens flytt av Krigsarkivet till nybyggda lokaler. Flytten beskrivs som extra kostsam både på grund av omfattningen och de extra säkerhetsåtgärder som krävs.

Annons

– Det är den typen av åtgärder som hanteras i vårändringsbudgetar, sedan har ju den här budgeten tagits fram i ett speciellt läge där fokus varit framför allt på corona, säger kulturminister Amanda Lind.

"Inget indraget"

Men även utan coronpandemin skulle det ha varit "akuta oundvikligheter" som tagits upp på kulturområdet. Enligt kulturministern har ingen satsning dragits in på grund av pandemin.

Regeringen anslår samtidigt 92 nya miljoner till folkhögskolorna och studieförbunden för att möta ett ökat utbildningsbehov av vuxna för att de ska kunna få nya jobb.

Permanent mediestöd

Sedan tidigare är det känt att regeringen avsätter 200 nya miljoner som en permanent förstärkning av medierna, framför allt av tidningarna vars annonsintäkter rasar på grund av coronakrisen samtidigt som efterfrågan på nyheter är större än någonsin. Pengarna ska framför allt gå till distributionsstöd och till journalistisk bevakning av geografiska områden där bevakningen är svag eller obefintlig.

– Medierna har varit under hård press redan innan corona och nu är situationen ännu mer utsatt, säger Amanda Lind.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons