1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hongkongpolis i insats mot universitetsområde

Kravallutrustad polis uppges ha inlett en insats mot det polytekniska universitet i centrala Hongkong där demonstranter har barrikaderat sig.
Ingången har stuckits i brand för att stoppa en stormning, rapporterar Reuters.
Polisen varnar samtidigt för att skarp ammunition kan komma att användas om poliser hotas till livet.
Demonstranter sätter eld på bråte i en trappa som leder till polytekniska universitetet i Hongkong.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
En demonstrant utanför Hongkongs polytekniska universitet på söndagsmorgonen.
Foto: Vincent Yu/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I en bild som släppts från polismyndigheten i Hongkong förbereder sig polisen för att ta bort en pil som träffat en polisanställd.
Foto: Polisen i Hongkong/AP/TT
Demonstranter använder sig av jättelika slangbellor under sammandrabbningar med polisen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Demonstranter förbereder sig för att skjuta med pilbåge under en konfrontation med polisen vid polytekniska universitetet på söndagen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT

Uppgifterna går isär om polisens insatser mot universitetet Polytechnic University i centrala Hongkong. Nyhetsbyrån AP uppger på sin hemsida att kravallpolis stormat universitetsområdet i gryningen lokal tid (midnatt svensk tid), medan nyhetsbyrån Reuters direktsända bilder från campus visar hur studenter fortsätter att bygga barrikader, medan bränder syns vid entréområdet.

Vittnen berättar att de sett explosioner vid entrén när polis närmat sig.

Pilbågar och slangbellor

Under tidigare konfrontationer med polisen har demonstranterna skjutit med pilbåge och använt jättelika hemmagjorda slangbellor för att skjuta iväg bensinbomber.

En polisanställd träffades av en pil i vaden, enligt polisen i Hongkong.

– Om (de som protesterar) fortsätter att utföra så pass allvarliga handlingar har vi inget annat val än att använda minimalt med våld, däribland skarp ammunition, säger polistalespersonen Louis Lau om demonstranternas våld i ett livesänt inlägg på Facebook.

Louis Lau säger att det kan bli aktuellt om poliser hotas till livet.

Vill blockera trafik

Under söndagseftermiddagen satte demonstranter vid det polytekniska universitetet eld på en viktig vägtunnel, som förbinder Hongkong-ön med resten av staden, när polis försökte omringa de protesterande.

Universitetet är åtminstone det femte i Hongkong som under perioder har ockuperats av demonstranter. Att blockera trafiken i tunneln, och därmed störa infrastrukturen och ekonomin i Hongkong, är ett av demonstranternas mål.

Enligt tidningen South China Morning Post inleddes söndagens sammandrabbningar när demonstranter kastade sten mot invånare i staden som försökte röja bort gatstenar i närheten av universitetet och tunneln.

Surrealistisk stämning

Stockholmsbon Joonas Karhumaa besöker vänner i Hongkong. Han beskriver de senaste dagarna som surrealistiska.

– Det är otroligt fint här men samtidigt ganska galet. Det är vanligtvis rent och fint men nu är det mycket klotter och uppsatta klisterlappar i vissa områden, säger han.

Även i området Tai Po, där Joonas Karhumaas vänner bor, pågår demonstrationer.

– Vid en av vägarna såg vi stora högar med gatsten som såg ut att vara redo att kastas. Där stod det också en brinnande buss som hindrade trafiken. Vi såg också grupper med folk och vissa hade mask, de var rätt unga, säger Joonas Karhumaa.

Ändå beskriver han de demonstranter han sett som fridfulla och han har känt sig trygg överallt. Men det verkar som att vanligt folk börjat trötta på protesterna, enligt Joonas Karhumaa.

– De lokala jag har träffat verkar tycka att demonstranternas krav är orimliga och de hoppas på att livet ska kunna fortsätta som vanligt, alla skolor är ju stängda och vissa butiker har tomma hyllor, säger han.

Kinesisk städmanöver

Lördagens städmanöver, då den kinesiska armén skickade ut soldater på gatorna i Hongkong för att röja bort barrikader och skräp från de enorma protester som hållits i staden, sågs av många demonstranter som en maktdemonstration och en varning från Peking. Lördagskvällen blev orolig i staden, och oroligheter pågick långt in på natten mot söndagen.

Ett upprop på sociala medier manar demonstranter att öka trycket mot det lokala styret på måndagen. "Gå upp tidigt, rikta in er på regimen, tryck åt ekonomin för att öka pressen", står det i uppmaningen.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.