Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya uppgifter: Fyra av fem kan sakna symptom

Nya uppgifter från Kina går på tvärs mot WHO:s uppfattning om att coronasmitta utan symptom är relativt ovanligt. I de kinesiska provtagningar som nu utförs visar det sig att fyra av fem som testat positivt för corona inte visat symptom alls.
Coronaviruset • Publicerad 4 april 2020
Nya provtagningar visar att många coronadrabbade kan vara helt symptomfria. Arkivbild.
Nya provtagningar visar att många coronadrabbade kan vara helt symptomfria. Arkivbild.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

I Kina utförs det numera provtagningar av personer som reser in i landet utifrån. Sedan den 1 april publiceras siffror på antalet personer som testats positivt för coronaviruset utan att visa några symptom.

Redan första dagen visade det sig att 130 av totalt 166 nya fall som testat positivt var symptomfria, skriver tidskriften British medical journal, BMJ, vilket Svenska Dagbladet har uppmärksammat.

Annons

– Det är ett litet stickprov och mer data kommer att bli tillgängliga. Det är heller inte tydligt exakt hur de här fallen har identifierats. Men låt oss säga att de kan generaliseras, och även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till BMJ.

"Viruset har funnits länge"

Tom Jefferson menar att resultaten är mycket viktiga och säger också att det är troligt att viruset cirkulerat längre än vad man tidigare trott och att en stor del av befolkningen redan har exponerats.

De nya uppgifterna går på tvärs mot Världshälsoorganisationen WHO:s uppfattning som slogs fast i en rapport från i februari: Omfattningen av smitta utan symptom är okänd men sannolikt relativt ovanlig och troligen ingen avgörande orsak till smittspridning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons