Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya Zeelands regering går ned i lön

De ekonomiska effekterna av Nya Zeelands nedstängning väntas bli tuffa. Nu sänker regeringen sina löner.
Coronavirus • Publicerad 15 april 2020
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sänker sin lön. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sänker sin lön. Arkivbild.Foto: Nick Perry/AP/TT

Jacinda Ardern, hennes ministrar och vissa högt uppsatta myndighetschefer kommer att gå ned i lön med 20 procent under sex månaders tid. Den nyzeeländska premiärministern beskriver lönesänkningen som en symbolisk gest.

– Det här handlar om ett erkännande av att den här situationen kommer att drabba många nyzeeländare hårt, säger hon.

Annons

Nyzeeländska arbetsplatser, skolor samt icke samhällsviktiga verksamheter har varit stängda i tre veckors tid. Regeringen förväntas besluta om en eventuell förlängning den 20 april.

Med nio döda och 1 386 bekräftade fall av smitta, enligt hälsodepartementets siffror på onsdagen, är landet relativt förskonat från coronaviruset. Men de ekonomiska konsekvenserna väntas bli tuffa.

– Det här kommer inte i sig att förändra statsfinanserna, men det handlar om ledarskap, säger Ardern, som förlorar runt 47 000 nyzeeländska dollar, motsvarande ungefär 280 000 kronor, under sexmånadersperioden.

Runt om i världen har regeringar i en rad andra länder – däribland Indien, Saudiarabien och Sydafrika – beslutat om liknande lönesänkningar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons