Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nattmangling om kamp mot krisens effekter

Ännu en nattmangling krävs för att försöka ena EU-ländernas finansministrar om hur coronakrisens ekonomiska effekter ska bekämpas.
EU • Publicerad 7 april 2020
Nattmangling väntar för eurofinansministrarna och dess mötesordförande Mario Centeno. Arkivbild.
Nattmangling väntar för eurofinansministrarna och dess mötesordförande Mario Centeno. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

I ett videouttalande manar den portugisiske eurogruppschefen till kraftsamling.

– Nu behöver vi en europeisk plan för att skydda de värst drabbade och se till att den inre marknaden kommer oskadd ut ur den här krisen. Det här handlar inte bara om att överleva viruset utan också få våra ekonomier på fötter igen, säger Centeno inför webbmötet.

Annons

Precis som befarat tar det rejält med tid att komma någon vart. Enligt Centenos presstalesman Luis Rego väntar en presskonferens tidigast någon gång under onsdagsförmiddagen.

Formellt är det euroländernas finansministrar som sitter samlade vid sina datorer. Även de övriga ländernas ministrar är dock inbjudna, precis som flera av de tyngsta topparna i EU:s olika institutioner.

”Mitt budskap till EU:s finansministrar är tydligt. Transporterna i Europa måste fungera. Det är oacceptabelt att livsnödvändigt sjukvårdsmateriel stoppas vid gränserna. Nu är det dags för alla medlemsländer att ta ansvar", säger Sveriges Magdalena Andersson (S) i ett uttalande på förhand.

”Den inre marknaden är ett fundament för Europas ekonomiska återhämtning efter krisen. Om den inte fungerar så kommer inte våra ekonomier att återhämta sig”, säger Andersson.

Lån och löften

Finansministrarna fick den 26 mars två veckor på sig att ta fram ett ekonomiskt svar på coronakrisen. Ordern kom från EU:s stats- och regeringschefer efter ett infekterat webbtoppmöte där framför allt Italien och Spanien tryckte på för kraftfulla åtgärder – med Nederländerna och Österrike som främsta nej-sägare.

Vad som nu diskuteras är i huvudsak tre olika spår – för nationer, för företag och för enskilda. Summorna är rejäla med totalt motsvarande nästan 6 000 miljarder svenska kronor – 540 miljarder euro.

För länderna föreslås lån på upp mot 240 miljarder euro bli tillgängliga via euroländernas räddningsfond ESM.

För små och medelstora företag talas om ytterligare 200 miljarder euro i lån från Europeiska investeringsbanken, EIB.

Och för arbetstagarna erbjuds EU-kommissionens korttidsarbetsprogram Sure, med 100 miljarder euro i lån för att hjälpa stater att täcka upp med löner när arbetsgivarna drar ned på arbetstiden.

Obligationskamp

Kraftfullt och bra, tycker exempelvis Tysklands finansminister Olaf Scholz som försvarade planerna i en debattartikel i tidningar i Spanien, Italien, Frankrike, Grekland och Portugal i måndags.

Annons

Länderna i syd vill dock gå ännu längre och har upprepade gånger manat till framtagandet av gemensamma euroobligationer. Det skulle ge möjlighet för alla euroländer att låna på samma nivå – oavsett om ekonomin är stabil sedan tidigare eller härjad av eurokris och statsskuld.

Det gillas inte av till exempel Nederländerna.

– Euroobligationer vill jag inte gå in på och inte regeringen heller, säger finansminister Wopke Hoekstra enligt nyhetsbyrån Reuters.

God natt?

Eurochefen Mario Centeno betonar vikten av att länderna lovar rejält inför framtiden.

– I dag kommer jag att be ministrarna om ett tydligt åtagande kring en samordnad, ansenlig återhämtningsplan. Vi vet att det inte går att prata om business as usual just nu. Vi måste visa våra medborgare att EU försvarar dem. EU måste stå upp för dem, manar Centeno på förhand.

Ministermötet inleddes vid 16-tiden. Tre timmar senare pausade man för enskilda överläggningar. Strax efter klockan 23 fanns ännu ingen lösning.

"Arbetet för att nå ett ambitiöst ekonomiskt EU-svar på covid-19 löper bra, men vi är inte där än. Presskonferensen flyttad till klockan 10 på förmiddagen. God natt", hälsade Centenos presstalesman via Twitter.

Fakta: Krismöte om coronan

Euroländernas finansministrar håller ett informellt webbmöte under tisdagskvällen och natten till onsdagen. Mötet är "inkluderande" – det vill säga öppet även för de åtta EU-länder, däribland Sverige, som inte ingår bland de 19 i eurozonen.

Agendan är kortfattad och innehåller bara två punkter:

1) uppföljning av stats- och regeringschefernas videokonferens den 26 mars om svaret på covid-19-krisen

2) övriga frågor

Formellt fattas inga beslut av mötet. Eventuella överenskommelser förs i stället vidare till andra möten eller skriftliga beslutsprocedurer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons