Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Odlas mer för gröt än öl i coronatider

Efterfrågan på malt till ölbryggning har minskat under coronapandemin – vilket påverkar svenska bönder som nu är mitt uppe i vårbruket.
Vårsådd • Publicerad 9 april 2020
Vårbruket 2020 har kommit i gång tidigare än vanligt. Arkivbild.
Vårbruket 2020 har kommit i gång tidigare än vanligt. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Redan nu är Sveriges spannmålsodlare i full gång med att förbereda fälten för vårsådd.

– Det är ett tidigt år och att vårbruket pågår samtidigt i Skåne och Dalarna är ganska unikt. I Skåne är det inte mycket tidigare än normalt men ju längre norrut man kommer desto tidigare är det, säger Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen.

Ställer om

Annons

Tack vare en stor höstsådd är vårbruket relativt litet i år. I vanliga fall brukar omkring två tredjedelar av vårsådden bestå av korn, både till foder och till ölproduktion. En tredjedel består av havre. I år ställer lantbrukarna om för att anpassa sig till den förändrade efterfråga som uppstått till följd av coronapandemin.

– Maltkorn är väldigt svårt att sälja när det inte är några stora evenemang och restaurangerna har färre besökare. Ölkonsumtionen minskar medan efterfrågan på havre ökar kraftigt, säger Johannes Åkerblom.

I övrigt påverkas inte spannmålsproducenterna märkvärt av pandemin som slår hårt mot andra branscher, påpekar Johannes Åkerblom. Andra delar av livsmedelsproduktionen, som grönsaks- och bärodling, påverkas mer eftersom de är beroende av utländsk arbetskraft.

– Jag tror inte oron för att corona ska påverka produktionen är särskilt stor bland spannmålsproducenter utan man kämpar på och gör sitt vårbruk. Allt i samhället står inte still, det är det sammanfattande budskapet, säger Johannes Åkerblom.

Vädret styr

Enligt Lantmännen finns förutsättningar för en normalstor skörd 2020, men till syvende och sist är det vädret som avgör. Sommaren 2018 var mycket torr och uteblivna skördar slog väldigt hårt mot många spannmålsproducenter.

– Vissa företag drabbades extra hårt och de har inte hämtat sig än, säger Johannes Åkerblom.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons