Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oljepriset rusar efter Trumps besked

Oljepriset rusar efter nya förhoppningar om en lösning på konflikten mellan Saudiarabien och Ryssland.
President Donald Trump twittrar att han förväntar sig kraftiga nedskärningar gällande produktionen från de båda länderna.
Ekonomi • Publicerad 2 april 2020
Oljepriset har dykt den senaste månaden. Arkivbild.
Oljepriset har dykt den senaste månaden. Arkivbild.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

På Twitter skriver Trump att han talat med såväl Ryssland som Saudiarabien och förväntar sig en "reducering av oljeproduktionen på motsvarande tio miljoner fat olja". I en intervju med CNBC bekräftar Trump uppgifterna och säger att han fört samtal med såväl Rysslands president Vladimir Putin som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Kort därefter kom beskedet från saudiarabiskt håll att man vill se att oljekartellen Opec nu samlas för ett möte för att som det heter "stabilisera oljemarknaden" enligt landets nyhetsbyrå.

Annons

Allt detta har nu fått kraftiga effekter på såväl råvaru- som oljemarknaden. Oljepriset rusar över 30 procent och ett fat Brentolja handlas åter igen över 30 dollar medan den amerikanska WTI-varianten i sin tur stiger till över 26 dollar fatet. Beskedet ger också en rejäl injektion åt handeln på Wall Street där en inledande nedgång vändes till kraftig uppgång.

Samtidigt som coronakrisen lamslagit global ekonomi och minskat efterfrågan på olja kom ytterligare ett dråpslag för nästan exakt en månad sedan när förhandlingar mellan Opecländerna och Ryssland bröt samman. Detta då man från ryskt håll nobbade förslaget att begränsa oljeproduktionen vilket i stället fått Saudiarabien att öka sin produktion. Bara för ett par dagar sedan var oljepriset nere på den lägsta nivån sedan 2003.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons