Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Orienteringsklassikern O-ringen ställs in

Världens största orienteringsevenemang, O-ringen, skjuts upp.
Tävlingarna genomförs i Uppsala nästa sommar i stället.
Orientering • Publicerad 15 april 2020
O-ringen i orientering blir inte av i år. Arkivbild.
O-ringen i orientering blir inte av i år. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Att ställa in årets O-ringen var ett väldigt tråkigt beslut att fatta, men i rådande situation fanns inget rimligt alternativ", säger Svenska orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson i ett pressmeddelande.

"Ovissheten och oron blev till slut för stor och vi kom till en punkt där vi blev tvungna att dra i handbromsen och tänka om. O-ringen är ett av Sveriges allra största idrottsevenemang och arrangörer, samarbetspartners och deltagare måste i rimlig tid få veta om tävlingarna blir av eller inte."

Annons

Det är första gången som O-ringen, som startade 1965, inte kan genomföras. Tävlingarna skulle ha avgjorts i Uppsala mellan den 19 och 25 juli. Nästa år ska tävlingarna genomföras den 25-31 juli.

Kostsam flytt

Att flytta tävlingen blir kostsam för svensk orientering. Deltagarantalet brukar vara cirka 20 000 personer, hittills har 9 300 anmält sig till årets tävling.

"Utan åtgärder handlar det om en skillnad på 15-20 miljoner kronor jämfört med ett normalår. Efter diverse åtgärder landar kostnaderna på 8-10 miljoner. Det är väldigt mycket pengar i förhållande till vår verksamhet, säger Krafft Helgesson.

Planen innebär permitteringar och en rad andra besparingsåtgärder, för orienteringsförbundet som äger tävlingen, men det kan även krävas ägartillskott eller lån för att klara O-ringens likviditet. De som är anmälda till årets tävling behåller sin startplats till nästa år.

Arrangörskapet flyttas fram

Arrangörerna av de kommande årens tävlingar har gått med på att flytta fram sina evenemang ett år framåt. Det innebär att O-ringen genomförs i Åre 2022 och vid Smålandskusten 2023.

Årets andra stora orienteringshändelse, Tiomila, är uppskjuten. Tävlingen skulle ha genomförts i Upplands-Bro 2-3 maj, men målsättningen är att den ska kunna arrangeras på annan plats i höst.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons