Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Orkanen Harold drabbar Vanuatu

Det tropiska lågtrycket Harold har ökat i intensitet och har nått öriket Vanuatu med orkanstyrka.
Röda Korset befarar att de restriktioner som har införts på grund av coronaviruset kan försvåra hjälparbete på ön om det blir nödvändigt.
Vanuatu • Publicerad 6 april 2020
Orkanen Harold har nått Vanuatu i Stila havet.
Orkanen Harold har nått Vanuatu i Stila havet.Foto: 

– Det är mycket skador i (provinsen) Sanma, de har förlorat många byggnader, säger Jacqueline de Gaillande vid Röda Korset i Vanuatu.

Hittills finns inga uppgifter om skadade människor.

Annons

Orkanen nådde land på östkusten på ön Espiritu Santo på måndagsmorgonen och rör sig i riktning mot Vanuatus näst största stad Luganville med 16 500 invånare. Under tisdagen väntas den passera norr om huvudstaden Port Vila.

Coronaviruset har ännu inte nått Vanuatu men landet har ändå utlyst nödläge, förbjudit de flesta resor och begränsar folksamlingar till fem personer i försök att hindra ett utbrott. Vid en naturkatastrof, som en orkan, kan förutsättningarna för att hålla det borta försämras betydligt.

– Vi vet inte om vi kan ge något stöd till ön eftersom vi inte får resa mellan öarna. Vi väntar på att regeringen ska fatta det beslutet, säger de Gaillande.

Förra veckan omkom 27 människor när Harold drog över Salomonöarna. Ovädret är enligt Vanuatus meteorologiska byrå i dag en kategori 5-orkan på den femgradiga skalan och för med sig vindar på upp till 65 meter per sekund.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons