Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro i Tornedalen för stängd gräns

Finland har flaggat för att eventuellt stänga gränsen mot Sverige även för arbetspendlare och det skapar oro i Norrbotten. Extra hotad är ambulansen som är helt beroende av arbetare från Finland.
Coronaviruset • Publicerad 2 april 2020
Oro i Norrbotten angående att Finlands regering eventuellt ska stänga gränsen även för arbetspendlare. Arkivbild.
Oro i Norrbotten angående att Finlands regering eventuellt ska stänga gränsen även för arbetspendlare. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gränsen mellan Finland och Sverige har varit stängd sedan 19 mars med anledning av coronaviruset. Undantag har gjorts för de som pendlar mellan Sverige och Finland för att arbeta, men nu kan den finska regeringen eventuellt bestämma sig för att stänga gränsen även för arbetspendlarna.

För sjukvården i Norrbotten, framförallt i Tornedalen, skulle det innebära minskade resurser och totalt rör det sig om drygt 90 personer ur personalstyrkan.

Annons

– Det skulle innebära att vi måste ställa om vår vårdstruktur i Tornedalen och stänga vissa hälsocentraler och flytta vårdverksamhet från Tornedalen till andra delar av regionen. Det i sin tur innebär undanträngelseeffekter i en vård som redan är väldigt belastad, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör för region Norrbotten.

Finlands regering har diskuterad frågan i ett antal veckor och i region Norrbotten har arbetet med att förbereda sig för en helt stängd gräns pågått i drygt en vecka. Bland annat handlar det om att försöka säkra upp räddningstjänsten i Tornedalen.

– Det som är extra känsligt är ambulansen. Ambulansverksamheten i Tornedalen utgörs i huvudsak av personer som bor i Finland. Den är helt beroende av att gränsen är öppen, säger regiondirektören.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons