Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Osäkra lån stor risk för svensk ekonomi

Ekonomi • Publicerad 5 april 2020
Den förre chefsekonomen Jan Häggström drar paralleller till finanskrisen 2008. Arkivbild.
Den förre chefsekonomen Jan Häggström drar paralleller till finanskrisen 2008. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den stora ökningen av osäkra lån innebär en stor risk för svensk ekonomi, skriver Dagens industri.

Blancolån till hushåll, det vill säga lån utan säkerhet och med högre ränta, har ökat stort under det senaste decenniet: från 171 miljarder kronor 2010 till 280 miljarder 2020, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Lån med andra säkerheter än bostäder har stigit till totalt 515 miljarder kronor, skriver tidningen.

Annons

De växande konsumtionslånen liknar situationen som utlöste finanskrisen 2008, menar Jan Häggström, tidigare chefsekonom på Handelsbanken.

– I båda fallen lånar man ut till kunder med låg kreditvärdighet och finansierar det delvis på obligationsmarknaden. När det visar sig att kunderna inte kan betala så går det inte heller att ge ut obligationer. Då faller hela finansieringsmodellen, vilket vi nu ser tecken på sker även i Sverige, säger han till DI.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons