Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stort köpsug när Österrike lättar upp

Äntligen, jublar österrikare som nu kan gå till järnhandeln och trädgårdsbutiken igen då landet öppnas upp efter coronakrisen.
Men restriktionerna är fortsatt tuffa.
Österrike • Publicerad 14 april 2020
Kunder med skyddsmask handlar i en inredningsbutik i Saalfelden i Österrike, där flera butiker nu fått öppna igen efter coronakrisen.
Kunder med skyddsmask handlar i en inredningsbutik i Saalfelden i Österrike, där flera butiker nu fått öppna igen efter coronakrisen.Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

Mask på är vad som gäller i samtliga butiker i alplandet och nu även i kollektivtrafiken.

Tisdagen bjöd ändå på en lättnad för alla som vill arbeta i trädgården eller snickra i hemmet.

Annons

Och det verkar vara många. Runt om i landet berättar österrikiska tidningar om rejäla köer vid affärerna.

– Jag är glad att de äntligen öppnade för jag håller på att flytta och behöver ett par saker, berättar Patrick Wafrek utanför ett byggvaruhus i Wiener Neustadt för tidningen Kurier.

"Nytt normalläge"

Kunderna rapporteras i alla fall ha hållit avstånden ordentligt och burit sina masker ordentligt.

– Det syns att det är mycket som pågår. Folk passar på att gå till byggbutikerna. Men de kommer att vara fortsatt öppna, så man behöver inte köpa allt redan under första dagen, manar inrikesminister Karl Nehammer på en presskonferens i Wien.

Österrike har varit i princip nedstängt i en månad på grund av coronapandemin. De senaste veckorna har dock antalet nya fall gått ned rejält, vilket bidragit till det gradvisa återöppnande som nu sker.

– Siffrorna utvecklar sig väl och därför kan vi ta ett första steg mot ett nytt normalläge i dag, säger förbundskansler Sebastian Kurz på regeringens presskonferens i Wien.

– Så mycket frihet som möjligt och bara så många inskränkningar som krävs, lovar Kurz.

Handbroms?

Hans vicekansler Werner Kogler varslar samtidigt om att det finns en inbyggd "handbroms" i regeringens planer.

– Under två-tre veckor måste vi se att siffrorna inte ökar. Kan vi hålla infektionsgraden låg så kommer ytterligare åtgärder att bli möjliga, säger Kogler.

Närmast väntas under onsdagen och på fredag nya besked om hur den österrikiska idrotts- och kulturvärlden ska kunna återöppna igen.

Annons

Österrike hoppas kunna ge klartecken till fler butiker och verksamheter att öppna igen från den 2 maj. Hotell och restauranger lär dock få vänta ytterligare ett par veckor efter det.

Fakta: Corona i Österrike

Österrike har registrerat drygt 14 000 fall av covid-19, varav 384 med dödlig utgång. Landet har varit i princip stängt sedan den 15 mars, med stängda skolor och förbud för sammankomster med fler än fem personer. Även restauranger, barer och merparten av landets affärer, förutom för livsmedel, har hållit stängt.

Från och med tisdagen är det åter tillåtet för järnhandlare, trädgårdshandlare och affärer upp till 400 kvadratmeter att öppna igen. Samtidigt krävs dock att alla kunder bär ansiktsmask, som även måste användas i kollektivtrafiken.

Från den 1 maj hoppas regeringen tillåta övriga butiker att öppna igen, medan hotell och restauranger tidigast kan få dra i gång sin verksamhet i mitten av maj.

Källa: APA, Politico Europe.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons