Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Centraleuropa öppnar för att öppna

Efter tuffa coronaåtgärder kan fler butiker snart få öppna igen i Österrike och Tjeckien.
Men många restriktioner blir kvar, bland annat i form av ökat krav på ansiktsmasker.
Österrike • Publicerad 6 april 2020
Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler. Arkivbild.
Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler. Arkivbild.Foto: Ronald Zak/AP/TT

I Österrike flaggar förbundskansler Sebastian Kurz för en öppning efter påsk.

– Målet är att från den 14 april låta mindre affärer på upp till 400 kvadratmeter öppna igen, och även järnhandlare och trädgårdshandlare. Men under strikta säkerhetsvillkor, säger Kurz på en presskonferens i Wien, enligt nyhetsbyråerna AFP, APA och Reuters.

Annons

Även frisörer ska få öppna igen, liksom offentliga parker.

Enligt hälsominister Rudolf Anschober kommer samtidigt kravet på ansiktsmasker, som just nu gäller för kunder i landets matbutiker, att utsträckas till övriga butiker samt resenärer i kollektivtrafiken.

Från den 1 maj hoppas förbundskansler Kurz sedan låta samtliga butiker få öppna igen, inklusive köpcentrum. För hotell och restauranger är i sin tur målet att införa en stegvis återöppning tidigast i mitten av maj. Beslut om det kommer att tas senare under april.

Reagerade snabbt?

Kurz och Anschober stöder sig på allt bättre siffror när det gäller nya sjukdomsfall. Som mest har landet haft över 1 300 nya fall om dagen. För en vecka sedan var siffran nere i drygt 800 – på måndagen bara 155.

– Vi har den starkaste nedgången i coronaviruset i hela EU, säger Anschober.

Österrike var tidigt ute med att stoppa sammankomster med fler än fem personer, redan från den 15 mars. Samtidigt uppmanades invånarna att bara gå hemifrån för att handla mat eller hjälpa andra.

– Vi reagerade snabbare och mer restriktivt än i andra länder och har därför kunnat undvika det värsta. Det här ger oss nu möjligheten att komma snabbare ut ur krisen, säger Kurz.

"Hanterar pandemin"

Även grannlandet Tjeckien ser en klar ljusning.

– Vi kan tydligt säga att vi nu kan hantera pandemin ganska väl. Det är inte pandemin som hanteras oss, säger hälsominister Adam Vojtech enligt AFP.

Redan från och med torsdag kan byggbutiker och enklare idrottsanläggningar få öppna igen. Inrikesminister Jan Hamacek talar samtidigt om att efter påskhelgen eventuellt lyfta landets strikta utreseförbud, där just nu bara gränspendlare tillåts lämna landet.

Fakta: Corona i Österrike och Tjeckien

Österrike har registrerat drygt 12 000 fall av covid-19, varav 220 med dödlig utgång. Landet har varit i princip stängt sedan den 15 mars, med stängda skolor och förbud för sammankomster med fler än fem personer. Även restauranger, barer och merparten av landets affärer, förutom för livsmedel, håller stängt.

Tjeckien har registrerat drygt 4 500 fall av covid-19, varav 72 med dödlig utgång. Landet stängde sina skolor från den 11 mars och införde dagen efter undantagstillstånd med kraftiga restriktioner för möten, butiker, restauranger med mera. Samtidigt infördes även inreseförbud för medborgare från ett 15-tal länder som drabbats av coronaviruset.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons