Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 82 000 fler arbetslösa

Drygt 82 000 har anmält sig som arbetslösa sedan coronakrisens början.
Men den senaste veckan dämpades antalet varsel, enligt Arbetsförmedlingen.
Arbetslöshet • Publicerad 14 april 2020
Foto: 
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Under förra veckan varslades 6 600 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingens (AF) veckostatistik. Det är fortsatt historiskt höga nivåer, men ändå klart färre än veckorna innan.

Även de nyinskrivna arbetslösa hos AF föll markant.

Tio procent i sommar

Annons

Men även om tillströmningen har dämpats så handlar det fortfarande om rekordsiffror. Sedan 1 mars och fram till i dag har över 56 000 personer varslats om uppsägning och drygt 82 000 skrivit in sig som arbetslösa hos förmedlingarna, skyhögt över nivåerna samma period i fjol och högre än under finanskrisens härjningar 2008/2009.

Arbetslösheten har därmed stigit till runt 7,8 procent, enligt AF:s analyschef Annika Sundén. Och prognosen ligger på runt tio procent framåt sommaren.

Förra veckan var en dag kortare. Det förklarar delvis dämpningen av nya arbetslösa förra veckan.

TT: Så siffrorna är i underkant?

– Ja, förmodligen, säger Annika Sundén.

Går inte rädda allt

Det fanns även en månadsskifteseffekt från veckan dessförinnan när många jobbkontrakt löpte ut, vilket då drog upp siffran av nya arbetslösa rejält.

"Regeringen och samarbetspartierna arbetar stenhårt för att ta fram åtgärder för att rädda de svenska jobben. Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb", skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en skriftlig kommentar och påminner om ökade insatser till AF:

"Med vårändringsbudgeten kommer mer förvaltningsresurser till Arbetsförmedlingen och ytterligare medel till arbetsmarknadspolitiska åtgärder", fortsätter Nordmark.

Merparten har a-kassa

Bland de nytillkomna arbetslösa finns breda grupper, men det är en övervikt av unga, som jobbat i hotell och restaurang, enligt Annika Sundén. Och merparten anger själva att de tror sig ha rätt till a-kassa.

– Ungefär 80 procent av de nyinskrivna säger sig ha rätt till a-kassa, men det är en självuppskattad bedömning, det är a-kassorna som avgör det, säger Annika Sundén.

Annons

Men även om läget ser ut att vara nattsvart finns det gott om jobb i vården, på lager och i de gröna näringarna. På platsbanken strömmar det fortsatt in jobb, även om de sammantaget är betydligt färre än normalt.

Och de som nu blir av med jobbet kommer att ha hyfsat lätt att komma tillbaka när det vänder upp igen, tror Annika Sundén.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons