Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pandemin får blodgivare att stanna hemma

Betydligt färre lämnar blod i samband med coronavirusets spridning i samhället. Ändå råder ingen akut blodbrist, då åtgången på blod i vården har minskat.
Coronaviruset • Publicerad 17 april 2020
Coronavirusets spridning får blodgivare att stanna hemma. Arkivbild.
Coronavirusets spridning får blodgivare att stanna hemma. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I Stockholm och Göteborg har cirka 30 procent färre lämnat blod den senaste månaden jämfört med föregående år, enligt blodcentralernas nätverk Geblod.

– Runt om i landet ser vi en minskning av dem som kommer för att ge blod. Det handlar förmodligen om att man håller distansen, jobbar hemma och kanske inte besöker blodbussen som annars kommer till jobbet, säger Enisa Deumic, ordförande för Geblod kommunikation.

Annons

Samtidigt råder just nu ingen akut brist på blod.

– Vi har relativt bra blodlager i landet. En anledning är att åtgången minskat i vården där resurser tillfälligt har styrts om.

Bland annat handlar det om att icke livsnödvändiga operationer har skjutits på framtiden. Men läget kan ändras och vården behöver ständigt påfyllning.

– Vi kan bara lagra blod i sex veckor. Vi uppmanar därför alla som är friska att komma och ge blod och inte avstå från sin kallelse.

Besöksförbud på sjukhus gäller inte för blodgivare. Personer som har haft någon infektion eller förkylningssymtom ska vara helt friska i 14 dagar innan de besöker en blodcentral.

– Vi jobbar med att det ska vara tryggt att ge blod. Man behöver inte vara orolig så länge man följer rekommendationerna, säger Enisa Deumic.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons