Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pandemin sänker matpriserna i världen

Ekonomi • Publicerad 2 april 2020
Matpriserna i världen faller rejält, särskilt på socker och matolja. Arkivbild
Matpriserna i världen faller rejält, särskilt på socker och matolja. ArkivbildFoto: Ismael Francisco/AP/TT

Matpriserna i världen föll rejält i mars då efterfrågan minskade i spåren av coronapandemin, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Organisationen mäter varje månad vad en varukorg med bland annat säd, matolja, mjölkprodukter, kött och socker kostar, och jämfört med februari var priset 4,3 procent lägre i mars.

Annons

– Skillnaden kan förklaras av efterfrågan, inte tillgången. Efterfrågan påverkas av försämrade ekonomiska utsikter, säger Abdolreza Abbassian, ekonom på FAO.

Störst var prisskillnaden för socker, där priset rasade med 19 procent jämfört med februari. Det kan både förklaras av minskad konsumtion i områden som satts i karantän, och lägre efterfrågan från etanolproducenter som använder socker för att tillverka bränsle. Samma faktorer kan förklara prisfallet på matolja på 12 procent.

– Oljepriset har mer än halverats senaste månaden, vilket påverkar marknaden för biodrivmedel, som i sin tur är en viktig marknad för socker och matolja, säger Peter Thoenes, också han ekonom på FAO.

Priset på kött, mjölkprodukter och säd rasade inte lika mycket, men blev också billigare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons