Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pappan om nätdrogsdom: Ett varningens finger

Hans son är en av alla hundratals människor som dött av nätdrogen fentanyl i Sverige de senaste åren.
Nu har den man som sålde drogen till Tommy Janssons son fällts för vållande till annans död av Högsta domstolen.
Brott • Publicerad 3 april 2020
Tommy Jansson hoppas att han nu kan gå vidare och bearbeta sonens död ordentligt. Det har varit svårt så länge rättsprocessen mot säljarna pågått. Arkivbild.
Tommy Jansson hoppas att han nu kan gå vidare och bearbeta sonens död ordentligt. Det har varit svårt så länge rättsprocessen mot säljarna pågått. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

Mellan 2015 och 2017 dog över 200 människor av olika typer av fentanylanaloger, alltså varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl. En av alla dessa var 26-årige Fredrik Jansson från Örebro, som dog av förgiftning i juni 2016 sedan han tagit substansen. Fentanylanalogen var förpackad i en nässprejsflaska och Fredrik Jansson sprejade sig en gång i näsborren – sedan dog han.

– Sedan hittades han liggande på golvet, med sprejflaskan kvar i näven, har pappan Tommy Jansson tidigare berättat för TT.

Avskräckande

Annons

Sonen hade köpt flaskan från en nätbutik som drevs av två bröder från Stockholmsområdet. Högsta domstolen har fällt den yngre av dem, en 25-årig man, för grovt vållande till annans död i åtta fall – varav ett handlar om just Fredrik Jansson.

Domen är viktigt för Tommy Jansson ur flera aspekter. En är att den förhoppningsvis kan avskräcka andra från att sälja farliga substanser på detta sätt.

"Så horribelt"

– Det betyder hur mycket som helst. Det blir ett varningens finger för dem som laborerar med sådana här grejer, säger Tommy Jansson och fortsätter:

– Det är så horribelt och oansvarigt att hålla på med det här, trots att de vet att det är livsfarligt.

En annan aspekt är att det nu kommer bli möjligt att släppa oron för att säljarna skulle frias, och på riktigt inleda sorgearbetet.

– Man har gått och väntat och väntat. Det här har hållit på i fyra år. Nu känns det som att man ordentligt kan börja gå igenom det här.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons