Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Par höll barn isolerade – misstänks för brott

De två föräldrar som höll sina barn isolerade i åratal misstänks återigen för brott.
Förundersökningen har återupptagits sedan Ystads kommun begärt överprövning av polisens beslut om att lägga ner tidigare förundersökningar, rapporterar .
Brott • Publicerad 8 april 2020
Efter att Ystads kommun begärt överprövning av polisens tidigare beslut att lägga ner förundersökningar mot de två föräldrar som misstänks ha isolerat sina barn från omvärlden återupptas förundersökningen mot paret. Arkivbild.
Efter att Ystads kommun begärt överprövning av polisens tidigare beslut att lägga ner förundersökningar mot de två föräldrar som misstänks ha isolerat sina barn från omvärlden återupptas förundersökningen mot paret. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag kunde dra slutsatsen att det finns anledning att anta att barnen i Ystad har blivit utsatta för någon form av brott. Och när man gör den bedömningen då ska man inleda en förundersökning, säger Eva-Marie Persson, vice överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, till radiokanalen.

Det var förra sommaren som HD/Sydsvenskan avslöjade att parets fem barn misstänks ha hållits isolerade från omvärlden i åratal. Då omhändertogs parets fyra minderåriga barn av socialtjänsten.

Annons

Ystads kommun har vid två tillfällen polisanmält föräldrarna, men båda gångerna har förundersökningen lags ned av polisen. Då misstänktes föräldrarna för vållande till kroppsskada, som är ett oaktsamhetsbrott.

Efter att kommunen begärt en överprövning av polisens beslut återupptas förundersökningen, men nu ändras rubriceringen till misshandel, olaga frihetsberövande och olaga tvång.

– I den mån barnen har varit utsatta för ett brott är det ett uppsåtligt brott. Det vill säga att den person eller de personer som har utsatt barnen för brott har gjort det medvetet, säger Eva-Marie Persson.

Sveriges Radios Ekot har pratat med mamman i familjen, men hon vill inte lämna några kommentarer. Föräldrarna har tidigare nekat till att de ska ha vanvårdat sina barn.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons