Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Påskvädret bjuder på blandad kompott

Årets påskhelg bjuder på varierande väderlek – solsken, snö och regnskurar.
Väder • Publicerad 9 april 2020
Det kan bli kallt på promenaden i påsk. Arkivbild.
Det kan bli kallt på promenaden i påsk. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Förra årets påskhelg var det rejält varmt. Varmast var det i Karlshamn i Blekinge som fick hela 23 grader på påskdagen. I år gör påskfirarna bäst i att behålla jackan på om de vågar sig ut.

– I de sydligare delarna kan det bli runt tio grader, men i stora delar av landet kommer temperaturerna att ligga runt fem. I norra Sverige blir det minusgrader ner mot minus fem, säger Jon Järpeland.

Annons

Påskvädret brukar kunna skifta rejält. Inte för att vädret är särskilt nyckfullt just till påsken utan för att själva högtiden infaller vid lite olika tid, som tidigast den 22 mars och senast den 25 april. Det gör det svårt att göra jämförande statistik.

Under 2000-talet har påskfirarna både kunnat njuta av ren sommarvärme och huttra i minusgrader. Den varmaste påsktemperaturen uppmättes 2000 då Målilla hade 26,4 grader på påskdagen då påsken inföll sent i april. 2008 var påsken däremot osedvanligt tidig och påskdagen låg redan den 23 mars. Natten till påskdagen var det rekordkalla minus 40,8 grader i Nikkaloukta, den lägsta temperatur som uppmätts så sent på säsongen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons