Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pastaexport ger hopp till Italiens ekonomi

Ekonomi • Publicerad 2 april 2020
Även i Sverige har många bunkrat torrvaror som pasta. Arkivbild.
Även i Sverige har många bunkrat torrvaror som pasta. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mycket ser mörkt ut för den italienska ekonomin efter att stora delar av landet försatts i karantän. Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visade på onsdagen det brantaste fallet på elva år, och den ekonomiska affärsorganisationen Confindustria bedömer att den italienska ekonomin kommer att rasa med sex procent under 2020.

Men det finns en strimma hopp.

Annons

På torsdagen packades flera godståg fulla med minst 200 ton pasta, alltså flera hundra tusen paket, i den italienska staden Nola utanför Napoli. Destinationen är Tyskland, där efterfrågan på pasta har varit enorm under den senaste tiden, enligt lågpriskedjan Aldi.

"Mat med lång hållbarhet, som pasta, har större efterfrågan än någonsin", skriver butikskedjan i ett blogginlägg.

Både Aldi och tyska myndigheter har uppmanat medborgarna att inte hamstra, men trots det har tyskarna köpt på sig stora mängder pasta, konserver och toalettpapper.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons