Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Påven om viruset i digital mässa: "Tragedi"

Vatikanstaten • Publicerad 5 april 2020
Påve Franciskus firar Palmsöndagen bakom stängda portar i Peterskyrkan.
Påve Franciskus firar Palmsöndagen bakom stängda portar i Peterskyrkan.Foto: Alberto Pizzoli
Mässan i Peterskyrkan var stängd för allmänheten men livesändes.
Mässan i Peterskyrkan var stängd för allmänheten men livesändes.Foto: Alberto Pizzoli
En ensam man ber vid Petersplatsen i Vatikanen tidigare i mars.
En ensam man ber vid Petersplatsen i Vatikanen tidigare i mars.Foto: Andrew Medichini

Vanligtvis trängs ett stort folkhav för att lyssna på påve Franciskus mässa under palmsöndagen. Men Petersplatsen i Vatikanstaten ekade tom och i stället livesändes gudstjänsten där påven kallade coronapandemin för en tragedi och manade till mod och hopp för att få styrka att klara av utbrottet.

– När vi står med ryggen mot väggen, när vi befinner oss i en återvändsgränd utan ljus och möjlighet att fly, när det verkar som att Gud själv inte svarar, då ska vi komma ihåg att vi inte är ensamma, predikade påven.

Annons

Palmsöndagen markerar dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och den utgör också startskottet för den stora katolska högtiden stilla veckan som sträcker sig fram till påskdagen – då Jesu återuppståndelse firas.

Men i coronatider firar de allra flesta av världens 1,3 miljarder katoliker hemifrån – liksom påven. Mässan i Peterskyrkan hölls bakom stängda dörrar och påven har börjat kommunicera med omvärlden via video för att folk inte ska samlas för att se och lyssna på honom på torget.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons